Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agonija u Gikilu: Kompanija procijenjena na 157 miliona, a danas duguje više od 200 miliona

Preuzmite sliku

Predstavnici Sindikalne organizacije Global Ispat koksne industrije Lukavac (GIKIL) danas su na pres-konferenciji u Tuzli ukazali na stanje radničkih prava u ovom preduzeću te o preduzimanju aktivnosti Sindikata na očuvanju radnih mjesta.

  • press-gikil011-20150619
  • Predsjednica Sindikata hemije i nemetala u FBiH Kata Iveljić podsjetila je da je prije deset dana sindikalna organizacija Gikila donijela odluku o održavanju jednosatnih protesta da bi skrenuli pažnju upravi ovog preduzeća da ne ignoriše radničke zahtjeve.

    Zahtjevi radnika prema upravi društva, Vladi Tuzlanskog kantona i Nadzornom odboru su, ističe ona, da se plaće usklade s granskim kolektivnim ugovorom i s pravilnikom o radu.

    Danas imamo 500 tužbi zbog neusklađenih plata u proteklih pet godina i još nije došlo do realizacije tih tužbi – navodi Iveljić.

    Kaže da radnici traže i da se planiraju sredstva za zaštitu na radu, s obzirom na to da Gikil ima veliki broj invalida zbog neadekvatnog radnog mjesta.

    U javnosti su česte izjave uprave društva da su plaće redovne s porezima i doprinosima, međutim, one nisu u skladu s kolektivnim ugovorom – pojašnjava Iveljić.

    Postavlja se pitanje, dodaje ona, kako je moguće da onaj ko upravlja i ko je preuzeo obaveze da isplati osam i po miliona prema Fondu PIO i ko je s upravom društva potpisao sporazum na sedam godina koji je trebao biti ispoštovan 2014. godine, nije uplatio 21 ratu reprograma što predstavlja najveći problem ove firme.

  • press-gikil022-20150619
  • Agonija u Gikilu traje oko 11 godina. Svi bi se zapitali šta to radnici traže, imaju redovne plate, ali ono što smo primijetili je umiranje Gikila po poznatoj formuli u ovoj državi, kako doći do kapitala ne ulažući nijednu marku – izjavio je predsjednik sindikalne organizacije Gikila Mirsad Imamović.

    Ako je kompanija procijenjena na 157 miliona, a danas duguje više od 200 miliona postavlja se pitanje, kaže Imamović, kome ona služi.

    Ona ovu državu tiska u veći problem i čini bogatijom one ljude koji su došli s neiskrenim namjerama – smatra Imamović, navodeći kako je neshvatljivo da niko za 11 godina nije odgovarao za stvaranje godišnjih gubitaka od 30 miliona KM.

    Sindikalci traže sastanak s upravom društva, nadzornim odborom i predstavnicima Vlade TK-a, te da se u poreznoj upravi provjeri da li je potpisan novi ugovor, kao i reviziju ugovora.

  • press-gikil002-20150619
  • Poslali su i urgenciju Vladi TK-a da se u naredna dva dana oglasi o ovom pitanju, te najavljuju da će ukoliko ne poduzmu ništa u rješavanju navedenih problema stupiti u masovnije proteste. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,