Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aerodrom Tuzla planira udvostručiti broj putnika: Gradi se treći izlazni gejt

Preuzmite sliku

U cilju proširenja kapaciteta i povećanja broja putnika JP Međunarodni aerodrom Tuzla je objavio javni poziv za izvođenje radova na nadogradnji izlazne kapije – gejta.

Nabavka čija je procijenjena vrijednost 504.049 KM bez PDV-a je podijeljena na 4 LOT-a:

LOT1 – Izvođenje građevinsko-zanatskih radova;
LOT2 – Izvođenje radova na instalaciji vodovoda i kanalizacije;
LOT3 – Izvođenje radova na elektroinstalacijama;
LOT4 – Izvođenje radova na mašinskim instalacijama.

Rok za završetak posla je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, a kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena.

– Radovi će se vršiti u vrijeme odvijanja saobraćaja, s tim uvezi da će se voditi računa da radovi neće uticati na svakodnevni prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljaga – ističe se u tenderskoj dokumentaciji.

Ponude se primaju do 5. novembra.

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla juče su saopštili da su se zahvaljujući pomoći Vlade TK od 1,5 miliona KM stekli uslovi za konsolidaciju i nastavak redovnog poslovanja.

Osim objave tendera za nadogradnju izlaznog gejta, urađen je i idejni projekat za izgradnju novog parkinga sa oko 300 mjesta.

– Potpisan je ugovor o PCN proračunu i atestiranju poletno slijetne staze kako bi se utvrdila, i na viši nivo podigla kategorija nosivosti. U vezi s tim je potpisan i ugovor za sanaciju i asfaltiranje rulnice Alfa dionice. U toku je proces eksproprijacije zemljišta radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala dužine 900 metara, čime će se znatno podići nivo sigurnosti i omogućiti letenje u uslovima smanjene vidljivosti – navodi se u saopštenju.

Dodali su i da su obzirom na naslijeđenu tešku finansijsku situaciju i ogromna dugovanja, poslani prijedlozi sporazuma za obročnu otplatu dugovanja prema svim dobavljačima.

– Obzirom da prostor sjevero-istočne Bosne ima preko milion stanovnika i ubjedljivo najrazvijeniju industriju u zemlji, plan razvoja JP Međunarodni aerodrom Tuzla je udvostručiti broj putnika iduće godine a godinu dana kasnije preći brojku od milion putnika. Značajno povećanje broja putnika za aerodrom Tuzla predstavlja osnovni preduslov za rentabilnost dok za BiH znači unos nekoliko stotina miliona deviznih sredstava. U toku su pregovori sa avio kompanijama za uvođenje novih linija kako bi se povećao broj putnika a samim tim i očekivani rast prihoda kako za JP Međunarodni aerodrom Tuzla tako i za lokalnu zajednicu, TK i državu BiH – navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje v.d. direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla, Halid Ahmetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,