Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Bosni i Hercegovini živi 512 milionera

Preuzmite sliku

U Bosni i Hercegovini trenutno živi 512 milionera – osoba koje na svojim računima u komercijalnim bankama imaju milion konvertibilnih maraka i više, objavila je Slobodna Bosna navodeći kako je njihov zajednički konto težak 630 miliona KM, što znači da neki od 512 milionera na računu imaju više od jednog miliona.

Rekorder je jedan poznati muzičar, čiji ime iz razumljivih razloga ne možemo saopštiti, koji na svom kontu ima 32 miliona KM, a među multimilionerima ima i nekoliko zvučnih imena iz svijeta sporta, estrade i privatnog poduzetništva”, piše Slobodna Bosna.

Vjerovatno da je broj multimilionera u BiH višestruko veći kada se štedišama s oročenih milion i više KM pridoda vojska privatnih poduzetnika čija preduzeća vrijede više stotina miliona KM, ali i ne mali broj onih koji iz različitih razloga novac drže u “slamaricama” ili su ga pak iznijeli iz zemlje i položili na nerezidentni račun negdje u svijetu.

Navedeni podaci rezultat su opsežnog istraživanja Slobodne Bosne, potaknutog službenim informacijama o rekordnom rastu štednih depozita građana BiH u komercijalnim bankama. Zaključno s krajem aprila ove godine, štednja građana BiH premašila je iznos od 9,5 milijardi KM i već je sada izvjesno da će do kraja godine probiti “zvučnu barijeru” od 10 milijardi KM!

Posljednjih nekoliko godina štednja građana ubrzano raste, po iznimno visokoj stopi od 10 posto na godišnjoj razini, što je pet puta više od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda.

Taj se trend djelimično može objasniti višegodišnjom ekonomskom recesijom koja u pravilu rezultira kresanjem osobne potrošnje i rastom štednje, ali ovdje se ne radi o standarnom rastu štednje od 3-4 posto, kao u drugim državama regije, nego o eksplozivnom rastu od 10 posto, koji se ne može objasniti i pripisati isključivo recesiji. Tim prije što je BiH iz recesije izašla još prije pune tri godine! Očito je, navodi Slobodna Bosna, riječ o nešto složenijem socijalno-ekonomskom fenomenu.

Bankari se slažu u ocjeni da štednju građana snažno privlači krajnje liberalni porezni sistem i osobito visoke kamate na oročenu štednju, koje su i do 50 posto veće od europskog prosjeka. Za razliku od većine ostalih europskih država, u BiH ne postoji porez na kapitalnu dobit, dakle štediša ne plaća porez na zaradu ostvarenu od kamata.

Osim toga, piše Slobodna Bosna, pasivne kamate, dakle one kamate koje banka isplaćuje štedišama, neusporedivo su veće od europskog prosjeka. Primjerice, štediša u Njemačkoj može računati na maksimalnu kamatu od 1,5 posto, dok se pasivne kamate u BiH na oročenu štednju kreću u rasponu od 2,5 do 3,5.

Našim bogatašima naprosto se ne isplati iznositi novac izvan BiH, jer će u bilo kojoj europskoj državi zaraditi manje i još će pri tom platiti visok porez na kapitalnu dobit”, zaključuje Slobodna Bosna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,