Srijeda, 1. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Dok se dva dječaka tuku, ostali snimaju mobitelima i navijaju

Preuzmite sliku

Redakciji portala Tuzlanski.ba ustupljen je snimak koji prikazuje nasilje među djecom, a sam prizor koji je zabilježen predstavlja novo upozorenje.

Snimak je nastao u ponedjeljak 23. augusta u ulici Aleja Alije Izetbegovića u Tuzli, a zbog zaštite identiteta maloljetnih osoba sa snimka video zapis je zamagljen (originalni je u posjedu redakcije).

Naime, na snimku se vide dva mlađa malojetnika (osnovna škola), kako razmjenjuju udarce pesnicama i nogama dok desetak djevojčica i dječaka stoji u neposrednoj blizini i njihov fizički obračun snima mobitelima uz dobacivanja i likovanja.

“Ovo nisu djeca iz naše ulice, nikoga od njih ne poznaju stanari. Dođu ovdje svaki dan i noć, skakali su po automobilima i oštećivali ih. Također udarili su jednu djevojčicu biciklom, policija je u više navrata izlazila na teren. Djeca im kažu da su navodno iz Soline, pa zatim sa Slatine, a nekada kažu da su sa Irca. Ovaj snimak je samo mali dio svega čemu skoro svakodnevno svjedočimo, tužno je ovo gledati, ovo su djeca uzrasta između 10 i 12 godina, znaju li njihovi roditelji uopšte gdje se kreću, šta rade, dosta je tu i djevojčica, gledaju kako se njihovi drugari tuku, smješkaju se, navijaju i snimaju mobitelima sve to. Zaista jako tužan prizor, pretužan…” za Tuzlanski.ba kaže stanar obližnje zgrade koji nam je ustupio snimljeni video.

Nasilje među mlađim uzrastima postala je sve učestalija pojava. Nažalost djeca ne mogu potpuno sama kontrolisati okolnosti u kojima se nerijetko nalaze.

Na odraslima je  – roditeljima, nastavnicima, nadležnim instituciajma pa i svima nama da postanemo veoma osjetljivi na ovaj ozbiljan problem i ne dopustimo da nasilje postane prisutno u društvu, odnosno u ovom slučaju među mlađim uzrastima i tako ostavi posljedice na razvoj djece i njihovo mentalno zdravlje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,