Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podignuta optužnica za poreznu utaju oko 134.000 KM

Dvije fizičke i jedna pravna osoba -poduzeće, terete se da su tokom 2015. godine, krivotvorenjem dokumentacije, neutemeljeno umanjili porezne obveze i na taj način oštetili budžet BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Ilije Lamešića, rođenog 1971. godine u Brčkom, Amele Lamešić, rođene 1973. godine u Gračanici i  Pravne osobe-poduzeća “Ruškić-Trans” d.o.o. Brčko Distrikt.

Optuženi se terete da su, u svojstvu direktora, zamjenika direktora i vlasnika poduzeća “Ruškić-Trans” d.o.o. Brčko Distrikt, tokom 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitoga sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 134.654,11 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optužena pravna osoba-poduzeće “Ruškić-Trans” d.o.o. tereti se da je u svom poslovanju raspolagala protupravno stečenom imovinskom koristi u navedenom iznosu.

Optuženi se terete za kazneno djelo porezne utaje ili prijevare.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje