Subota, 22. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
sudjenj-marga1
Preuzmite sliku

Novi dokazi: Da li će biti ponovljen postupak protiv Margarete Hadžić?

Vrhovni sud BiH do sada je četiri puta uvažio žalbu odbrane Margarete Hadžić zv. Marga protiv rješenja Kantonalnog suda Tuzla, kojim se odbija njen zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka u kojem je svojevremeno osuđena na osam godina zatvora od čega je polovinu kazne već odležala.

Na žalbu odbrane Margarete Hadžić, Vrhovni sud FBiH je peti put donio rješenje kojim se ukida rješenje Kantonalnog suda u Tuzli kojim oni odbijaju ponavljanje postupka sa novim dokaznim materijalom.

Prema saznanjima portala Tuzlanski.ba novi dokazni materijal kojeg posjeduje odbrana odnosi se na balističko vještačenje vezano za povrijeđivanje oštećenog Vujanović Draženka 26. Aprila 2012. godine u porodičnoj kući koja je u vlasništvu Margarete Hadžić.

Prema nalazima i mišljenju vještaka balističara proizilaze nove dokazne činjenice prema kojim Draženko Vujanović, za čije se ranjavanje Margareta Hadžić tereti nije ranjen u vrat iz oružja kojim je ona pucala, nego da se najvjerovatnije radi o rikošetu, odnosno da su u pitanju povrede od hitaca zadobijenih u razmjeni vatre od strane nekog od policajaca.

  • margareta-hadzic-kuca
  • Oštećeni Vujanović Draženko je kritične zgode dana 26.04.2012. godine zadobio tri strijelne ozljede – tipa ustrijelna i to vrata (1) i lijeve ruke (2) koje su nastale djelovanjem tri zasebna projektila ispaljena iz ručnog vatrenog oružja a na temelju medicinskih podataka ne može se odrediti udaljenost pucanja. U noći kritičnog događaja kada je povrijeđen Vujanović Draženko, ispaljeno je ukupno 26 metaka različitog kalibra, navodi se u dijelu balističkog vještačenja od dana 09. juna 2015. godine.

    Podsjećamo, Margareta Hadžić zvana Marga, osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina zbog krivičnog djela, dva pokušaja ubistva i nezakonitog držanja oružja. U aprilu mjesecu 2012. prilikom pretresa porodične kuće u naselju Brđani, pucajući iz pištolja ranila je policajce Dražena Vujanovića i Mladena Divkovića. Vujanović je tom prilikom ranjen u vrat, ruku i nogu, a Divković je jednim metkom pogođen u prsa, a njegovo teže povređivanje onemogućila je pancirna košulja koju je imao na sebi. U razmjeni vatre Hadžićevoj je metak otkinuo prst na ruci.

    Da li će novi dokazni materijali odbrane biti dovoljni za ponavljanje postupka protiv Margarete Hadžić, saznat će se u narednim danima. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje