Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz kasarne Oružanih snaga BiH nestalo oružje i municija

Preuzmite sliku

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su prilikom vršenja svojih redovnih zadaća, fizičkog osiguranja materijalnih sredstava, naoružanja i streljiva u skladištima kasarne “Bilećki borci“ u Bileći primijetili da je došlo do neovlaštenog ulaska u jedan od objekata OSBiH od za sada nepoznatih počinitelja.

Odmah po saznanju za ovaj vanredni događaj na lice mjesta upućeni su pripadnici vojne policije OS BiH, radi osiguranja uvjeta za provedbu istrage, javlja Fena.

Tom prilikom je izvršen i vanredni nadzor kvantitativnog stanja materijalno-tehničkih sredstava (MTS-a) u predmetnom objektu, gdje je utvrđen nedostatak određenih količina MTS-a i to šest pištolja “makarov”, call. 9 mm, osam pištolja APi M84 7,65 mm, osam okvira malih za APi M84 7,65 mm i osam okvira velikih za APi M84 7,65 mm, te tri okvira za pištolj makarov 9.

U toku je provedba istražnih radnji po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH koju provode pripadnici vojne policije OSBiH, Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA (terenski ured u Mostaru) i Policijske postaje Bileća, MUP Republike Srpske.

Uporedo s tim, a sukladno Zakonu o obrani BiH, Zakonu o službi u OSBiH kao i važećim podzakonskim aktima, OSBiH su odmah putem linije vođenja i zapovijedanja pokrenule istražne radnje koje tretiraju stegovnu odgovornost djelatnih vojnih osoba u vršenju djelatne vojne službe u OSBiH.

Po okončanju istražnih radnji, javnost će biti blagovremeno obaviještena o rezultatima, saopšteno je iz Ureda za informiranje MOBiH-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,