Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Detalji akcije “Plug”: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije “Plug”, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i općine Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Nedopušten promet akciznih proizvoda“, „Nedopušteno skladištenje robe“, „Krijumčarenje“ i „Zloupotreba službenog položaja“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Do sada je uhapšeno 12 osoba koje se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedopuštenim prometom akciznih proizvoda, na način da su vršili nabavku duhana za nargile u Republici Srbiji, nakon čega su ga krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu, te nezakonito skladištili na više lokacija i dalje prodavali njima poznatim kupcima. Na taj način izbjegavali su obračunavanje i plaćanje poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, s ciljem sticanja protivpravne materijalne koristi, čime su nanijeli štetu budžetu Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 KM.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrše po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,