Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Potvrđena optužnica protiv zatvorskog stražara zbog uzimanja novca od osuđenika

Preuzmite sliku

Općinski sud u Sarajevu (OSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv zatvorskog stražara Eldina Brajlovića zbog krivičnog djela – primanje dara i drugih oblika koristi.

Tereti ga se da je od početka 2022. godine do aprila iste godine kao zatvorski stražar u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo-Odjeljenje Ustikolina, u više navrata, od jednog osuđenika tažio 1.000 KM i mobilni aparat IPhone, a zauzvrat mu obećao da će ga obavijestiti ukoliko budu planirani pretresi zatvorskih ćelija osuđenika, kako bi mogao sakriti nedozvoljene predmete koje, eventualno, posjeduje.

Prema tužbenim navodima, optuženi je spomenutom osuđeniku obećao i da će uticati na svoje nadređene kako bi dobio korištenje vanzatvorskih pogodnosti, te da ga neće fizički maltretirati bez razloga, što je u prethodnom periodu već činio, udarivši ga gumenom palicom dok je obavljao poziv na zatvorskoj telefonskoj govornici.

Prilikom korištenja vanzavodskih pogodnosti, odnosno, slobodnog vikenda van KPZ-a, osuđenik B. B. se sastao sa Brajlovićem na jednoj benzinskoj pumpi na Stupu u Sarajevu kako bi mu dao traženi novac i mobilni aparat, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Kako se nadalje navodi, tada su Brajlovića, tačnije, 15. aprila, po nalogu Tužilaštva KS uhapsili pripadnici Federalne uprave policije sa označenih 500 KM i iPhone mobitelom koji mu je osuđenik predao.

U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu zabranu obavljanja posla zatvorskog stražara na pet godina od pravosažnosti presude, a nakon lišenja slobode, optuženi je suspendiran sa radnog mjesta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,