Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH ne može riješiti ubistvo policajaca: Svjedoci šute, jer mafija ne prašta

Preuzmite sliku

Surova likvidacija sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića i dalje je prekrivena velom tajne. Istječe i treći mjesec od ubistava, a istraga i tragovi kojima raspolažu sarajevski tužioci nisu ni blizu da se ovaj mučni slučaj rasvijetli.

Ambijent u kojem istražitelji rade je narušen. Kako je za Dnevni avaz otkrio dobro obaviješteni izvor koji je direktno uključen u istragu, među očevicima i svjedocima vlada veliki strah, a informacije koje daju su minimalne.

Čak i svjedoci koji bi dobili imunitet te bi ušli u program zaštite ne žele dati iskaz, jer znaju da bi zbog toga mogli biti ubijeni. Ti potencijalni svjedoci i sami su umiješani u brojna krivična djela i svjesni su da bi ih odavanje bilo kakve informacije o ubicama poslalo pravo u grob.

– Ljudi se boje, niko ništa ne smije reći – tvrdi Avazov dobro upućeni izvor.

Tužioci za sada automafijaše Srećka Trifkovića i Miloša Obradova sumnjiče da se mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, ali oni, prema informacijama našeg izvora, nisu direktni izvršioci. Barem za sada ne postoji tragovi koji bi to potvrdili.

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, tužioci ne raspolažu ni dokazima kojima se potvrđuje da su pritvoreni Trifković i Obradov kobnog dana bili na mjestu ubistva. Oni su otkriveni preko prisluškivanih razgovora, ali snimci izuzeti s videonadzora ne mogu potvrditi jesu li oni zaista i učestvovali u pokušaju krađe Golfa 6, koja je prethodila likvidaciji policajaca.

Na osnovu snimka videonadzora, koji je vrlo lošeg kvaliteta, istražitelji za sada samo znaju da su se ubice dovezle Seat Leonom. Osim toga, nije utvrđeno ni ko je bio za volanom Seata niti ko je u policajce pucao iz automatske puške. Vještak iz Slovenije utvrdio je da je moguće da je u ovom vozilu tri dana prije ubistva bio Obradov, ali nema snimka koji može potvrditi da je 26. oktobra bio na mjestu zločina.

Do sada nepoznat detalj iz ove istrage otkrio je jučer Avazov izvor, koji tvrdi da je snimak ubistva postojao, a da ga je zabilježila kamera “Moje TV”, odnosno „BH Telecoma“. Radi se o kameri koja pokriva veliki prostor na Alipašinom Polju, pa i dionicu gdje se ubistvo dogodilo.

Problem je što su se istražitelji kasno sjetili da pregledaju tu kameru. Memorija kamere, naime, puni se sedam dana, nakon čega se automatski briše. Time je ovaj materijal, koji bi bio dragocjen za istragu, nepovratno izgubljen.

Izvori Avaza kažu da se s velikom sigurnošću može jedino reći da su u pitanju profesionalne ubice, koje su nakon likvidacije napustile Kanton Sarajevo i uputili se u Istočno Sarajevo, nakon čega im se gubi svaki trag.

To potvrđuje i mali broj dokaza nađen na licu mjesta, poput samo jedne čahura, iako je pucano iz automatske puške. Ni otisci prstiju s Golfa 6 ne pokazuju da je iko drugi, osim vlasnika, koristio vozilo, jer su automafijaši najvjerovatnije koristili rukavice.

Istražiteljima pravi problem i to što u ovom djelu naselja nema videonadzora, te su automafijaši, ustvari, iskoristili mrtvi ugao da pokušaju pljačku Golfa 6. Također, istragom je isključena varijanta da je riječ o sačekuši, jer je utvrđeno da je Seat bio u pokretu kada je pucano na policijsko vozilo u kojem su bili Šehović i Vujinović, da su preciznim hicima usmrćeni i da je ubica najvjerovatnije osoba s vojnim ili policijskim iskustvom.

Istražiteljima i tužiocima predstavlja problem i to što naša država nema forenzički centar koji bi mogao vještačiti pronađene predmete i raditi na ovako ozbiljnim predmetima. I vještačenja mobitela u FUP-u traju mnogo duže. Problem je i što naša policija koristi metode o antropološkim poređenjima, koja su stara i po 30 godina. To je jedan od razloga što istraga duže traje, jer se oduzeti predmeti šalju na vještačenja u Sloveniju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje