Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zvekir stigao i u Tuzlu: Evo gdje možete kupiti dašak domovine na poleđini mobitela

Preuzmite sliku

Naša zemlja nema fabrike skupocijenih tehničkih uređaja i telefona, ali ima ljude koji su na taj nedostatak, na poseban način spremni kreativno odgovoriti – i dati duh apratima koji život znače.

U Bosni i Hercegovini u vrijeme dok na hiljade mladih smišlja originalan način kako da zauvijek ode iz domovine, poznata bh. voditeljica Minela Jašar – Opardija, producentica i voditeljica sarajevske televizije N1 koju gledaoci u našoj zemlji rado gledaju u jutarnjem programu tog CNN-ovog partnera za Balkan, smislila je način kako da u svojoj zemlji realizira odličnu ideju, piše bh. informativni servis INS.

“Mnogo puta bila sam u prilici da odem iz BiH, ali sam čvrsto vjerovala da može i ovdje proći dobra ideja. Nisam pogriješila, osmislila sam “Zvekir” uspješno realizirala cijelu ideju i proizvodnja je krenula. Reakcije su fenomenalne. Kuwait, USA, Australija, sjever Evrope… Zvekir u Abu Dhabiu, Kuwaitu, Australiji, naručuju diplomate, traže firme… Oduševljeni su da će konačno moći poklanjati nešto drugačije, umjesto notesa i čaša, olovaka, to jeste paketić koji ima simboliku i funkciju“, govori za Tuzlanski.ba ova simpatična voditeljica.

 • Svi su poludjeli za Zvekirom i naša sagovornica naprosto se našla u neugodnoj situaciji – svi su željeli svoj simbol domovine na mobitelu.

  “Naš prijatelj Said Selmanović je napravio 3D dizajn, razmišljali smo da li Zvekir printati ili raditi alat. Kontaktirali smo kineske proizvođače, pokušavali objasniti šta je zvekir i kako treba da izgleda. Nismo se odlučili na saradnju s njima jer nemaju mogućnost potpisivanja ugovora o povjerljivosti i niko nam nije mogao grantovati da neće na ebayu osvanuti prvi komadi. Sasvim slučajno, povezala sam se sa tehničkim direktorom firme Bekto Precisa, Amirom Ćoralićem i njegovim timom. Pitala sam ga za savjet ko bi mogao raditi proizvodnju, ubijeđena da jednoj firmi koja proizvodi vezove za Fischer ne može biti zanimljivo da nama radi gadget za mobitel. Ali prevarila sam se. Potpisali smo ugovor i započeli saradnju. Sasvim nevjerovatno mi je bilo da su nam ovakvi profesionalci pružili toliko podrške, uložili svoje znanje, vrijeme i dušu u ovakvu ideju. Dug je put od ideje do finalnog proizvoda, dizajn, konstrukcija, izrada alata, montaža. Sav ovaj put, nama dosad nepoznat, prošli smo skupa. Posljednjih mjeseci smo radili na izmjenama i dobili prototip”, otkrila nam je naša sagovornica.

  Nakon Sarajeva, Konjica i Mostara popularni “Zvekir” nedavno je stigao i u Tuzlu i to u Trgovinu “Mix” koja se nalazi u sklopu Glavne autobusne stanice u Tuzli, a može se poručiti i on-line.

 • “Upravo tako. Zvekir je odnedavno moguće kupiti i u Tuzli u “MIX” prodavnici na Glavnoj autobusnoj stanici u vašem gradu. Vjerujem da će i Tuzlaci koji kupe ovaj unikatan dodatak za svoj mobitel biti oduševljeni Zvekirom. Također, ovaj dašak domovine na poleđini mobitela predstavlja orginalan poklon. Svi koji žele imati Zvekir mogu ga naručiti i on-line putem web stranice Zvekir.ba” – kaže Minela.

 • Zvekir je izrađen od zamka, materijala koji je spoj cinka i aluminijuma. Pokretni zglob se okreće za 360 stepeni i prilagođava ruci. Postavljen pod 90 stepeni služi kao držač telefona. Idealan je za sigurno slikanje i pisanje.

  Zvekir je upakovan u posebnu drvenu kutiju na kojoj je moguće gravirati vaš logo. Pakovanje prati i knjižica o simbolici zvekira na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Zvekir se aplicira na stražnju stranu telefona, preporučljivo na donji dio maske.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje