Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zaključci sa vanredne sjednice Kolegija povodom požara na Hametovoj pijaci

U prostorijama Gradske uprave Tuzla danas je održana 1. vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika, tokom koje je razmatrana Informacija o požaru na buvljoj pijaci u Tuzli i prijedlog mjera za prevazilaženje teške situacije u kojoj su se našli prodavači.

Zaključci koji su usvojeni su:

Požar na buvljoj, tzv. Hametovoj pijaci, ugrozio je egzistenciju velikog broja prodavača polovne robe. Prema prodavačima, koji žive od prodaje polovne robe, radeći i u najtežim zimskim uvjetima, gradska uprava, gradska preduzeća i ustanove trebaju pokazati socijalnu osjetljivost, empatiju i solidarnost. Ljudima treba pomoći.

Zato, svim prodavačima koji su zbog požara, kojeg sami nisu skrivili, izgubili prodajno mjesto, gradske tržnice i pijace, obezbijediće besplatan prodajni štand na Glavnoj gradskoj pijaci, najmanje na 60 dana.
Ukoliko sanacija požarom uništene pijace ne bude dovršena u roku od 60 dana, prodavači će besplatno koristiti štandove gradske pijace, najduže do 90 dana.

Pozivamo prodavače koji su koristili štandove na pijaci koju je uništio požar, da se odmah počnu prijavljivati u Upravu gradske pijace, i to od danas 6.5.2017., u 14 sati.

Nadamo se da će u istrazi, koja je u toku, što prije biti utvrđeni i javno saopšteni uzroci požara u kojem su izgorjeli prodajni štandovi i roba velikog broja prodavača.

Prema informaciji Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla, broj požara je u porastu. Zato pozivamo sva pravna lica da sa maksimalnom ozbiljnošću u primjeni propisa, pristupaju mjerama protivpožarne zaštite, a nadležne protivpožarne inspekcije, da pojačaju inspekcijski nadzor.

Zahvaljujem Vatrogasnoj jedinici Grada Tuzla, na pokazanoj profesionalnosti i trudu, da se požar lokalizuje, navedeno je u zaklučcima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje