Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vive Žene: Nasilje u porodici je u blagom padu, u sigurnoj kući ove godine do sada bila 51 osoba

Preuzmite sliku

Međunarodna kampanja “16 dana aktivizma borbe protiv rodno zasnovanog nasilja”, koja se sprovodi od 25. novembra do 10. decembra, u Tuzli će biti obilježena nizom aktivnosti u organizaciji udruženja građana “Vive žene”.

Po riječima socijalnog pedagoga u Udruženju građana „Vive žene“ Danijele Kaloci ove godine moto kampanje „16 dana aktivizma“ je “Od mira u kući, do mira u svijetu“, te „Učinite obrazovanje sigurnijim za sve“.

Kaloci je na konferenciji za medije istakla da aktivnosti ove kampanje u Tuzli počinju i ranije, najavivši da će 22. novembra biti organizirano predavanje u Osnovnoj školi „Lipnica“ na temu nasilje u porodici za nastavno osoblje i vijeće roditelja.

Pored toga, u okviru ove kampanje 26. novembra bit će organiziran i sastanak s „vršnjačkim savjetnicima“, povodom nasilja u vezama mladih, a 1. decembra okrugli sto na temu Implementacija protokola intervencija u slučajevima nasilja u porodici za TK.

Bit će organizirane i ulične akcije, 3. decembra u Tuzli, u saradnji s Fondacijiom Tuzlanske zajednice i studentima Medicinskog fakulteta UNTZ kao i članicama Nove ženske inicijative, te 10. decembra u Živinicama, u saradnji s Centrom za mentalno zdravlje Živinice i volonterima Crvenog križa.

Po riječima Danijele Kaloci u periodu od januara ove godine do danas na tretmanu i smještaju u sigurnoj kući ovog udruženja bila je 51 osoba, 29 žena i 22 djece, od kojih je četvero malodobnih.

U pomenutom periodu putem SOS telefona (1265) za pomoć žrtvama nasilja u porodici je obavljeno 176 razgovora, a na redovonoj liniji obavljeno 247 razgovora u vidu prižanja pomoći, pružanju savjeta, informacija ili kriznih intervencija, dodaje ona.

Dodala je da u je odnosu na raniji period smještaj u sigurnoj kući neznatno manji, te da je nasilje u porodici je u blagom padu, uzevši u obzir broj prijava.

Predsjednica UG Vive žene Jasna Zečević napomenula je da zahvaljujući inicijativama i aktivnostima Sigurne mreže, koju čine 22 organizacije, Skupštine Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Unsko – Sanskog nisu usvojile Zakon o zašti od nasilja u obitelji u formi kakav je bio osmišljen na federalnom nivou, a što je, po njenim riječima, podrazumijevalo da će se skloništa za žrtve organizirati u okviru ustanova.

Istakla je da je fokus UG Vive žene da se poboljša pravni okvir koji se tiče žrtava nasilja, dodavši da je potrebno urediti segment na koji način će država finansirati zaštitu žrtava nasilja.

Ove godine se obilježava i 25 godišnjica postojanja kampanje 16 dana aktivizma. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje