Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vedad Pašić: Već mjesecima traje haranga na moju ličnost i kredibilitet, na zamolbu menadžmenta Univerziteta do danas sam šutio

Preuzmite sliku

I danas je nastavljeno sa održavanjem press konferencija u Tuzli i prepucavanjem putem sredstava informisanja povodom aktuelnih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli. Tako je danas i dekan PMF-a Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić održao konferenciju za medije i obratio se javnosti. 

Sa indignacijom odbijam sve navode koje je o meni jučer, 09.03.2017. godine na pres-konferenciji izrekao Premijer Tuzlanskog kantona, Gospodin Bego Gutić, mr. sci. Između ostalog, Gosp. Gutić je izrekao slijedeće (citiram):

“Ni u jednom trenutku, ni tada ni sada i nikada nisam vršio bilo kakav pritisak na Rektora u smislu, znači ovaj, kadroviranja… Rektor je otvorio i pitanje određenih kadrovskih imenovanja, na pozicije dekana, na što sam mu ja kazao da me to ne interesira…

…I došli smo do dekana, čini mi se Prirodno-matematičkog fakulteta. Ponovo sam kazao Gospodinu Nuriću moje mišljenje, koje ću opet iznijeti javno: Znači neko ko potiče rušenje države, neko ko potiče rušenje Kantona, ne može biti dekan na bilo kojem fakultetu u Tuzli, ne može biti nosilac bilo koje visoke društvene funkcije, neko ko vrijeđa majke Srebrenice, ne može obnašati jednu tako visoku društvenu funkciju. To je Rektor vjerovatno shvatio kao određenu vrstu pritiska. To je moje mišljenje, to nije nikakav pritisak, to je moje javno mišljenje koje evo ovdje iznosim pred vama…

… Ja mislim da neko ko negira genocid, ko vrijeđa majke Srebrenice, ne može biti (Pitanje novinara: Jel’ to Vedad Pašić?) To je Vedad Pašić, tako je. Protiv kojeg postoji čak i građanska parnica, ako se ne varam, od strane nekoliko udruženja koje su podnijele to.”

Prije svega, želim da pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću, izjavim da sam, kao deklarirani i uvjereni antifašista i borac za ljudska prava i slobode, uvijek smatrao i da ću nastaviti smatrati da je genocid u Srebrenici i bosanskom Podrinju historijski fakt i najstravičniji događaj recentne historije Bosne i Hercegovine i cijele Europe, potvrđen brojnim dokaznim materijalima i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu. Kao moralna osoba i akademski radnik i naučnik, uvijek sam se pasionirano borio protiv domaćih i stranih negatora genocida i propagatora neistina o karakteru rata u Bosni i Hercegovini, posebno tokom mog boravka i studija u zemljama zapadne Europe. Isto tako sam se uvijek međutim bez straha suprotstavljao i onim osobama koje zloupotrebljavaju i omalovažavaju veličinu žrtve naroda Srebrenice i bosanskog Podrinja za vlastite dnevnopolitičke i sitnosopstveničke interese.
Geneza nevjerovatnih optužbi Gosp. Gutića da dekan Prirodno-matematičkog fakulteta “negira genocid i vrijeđa majke Srebrenice” leži u činjenici da sam samo nekoliko dana po preuzimanju funkcije vršioca dužnosti dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, zaprimio dopis upućen 16.09.2016. godine od strane Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica sa sjedištem u Tuzli i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Zvornik sa sjedištem u Tuzli, u kojem se zahtjeva obustavljanje procedure imenovanja osoba na Univerzitetu u Tuzli, kako se navodi „koje su…negirali genocid nad Bošnjacima tzv. Sigurne zone Srebrenica, jula 1995. godine…“.

S obzirom da se moje ime spominje u navedenom dopisu u ovom kontekstu, a sve na osnovu „informacija“ koje je navedenim organizacijama dostavio jedan profesor sa mog fakulteta, ja sam promptno reagovao i kontaktirao osobe iz navedenih organizacija, kao i članove uprave „Memorijalnog Centra Srebrenica-Potočari“, kako bi ove lažne, netačne, nepotkrijepljene, nevjerovatne i maliciozne navode porekao. To nisam učinio ni iz kog drugog razloga sem želje da osobe koje su preživjele najgori zločin u novijoj europskoj i svjetskoj historiji ne smatraju da je uopće moguće da ja ovako nešto pomislim, a kamoli izgovorim, te da o meni, mojim moralnim i ljudskim principima, kao i društvenom djelovanju imaju pogrešnu predodžbu. Ističem da je moje objašnjenje u potpunosti prihvaćeno od strane osoba koje su ovi lažni navodi prevarili, te nikakva građanska ili druga parnica protiv mene u ovom smislu ne postoji, a kako to tvrdi Gosp. Gutić. O ovim je navodima u decembru 2016. godine raspravljao i privremeni Upravni odbor Univerziteta u Tuzli, koji je svojim zaključkom kategorično utvrdio da se svi navodi dotičnog profesora u potpunosti odbacuju.

Također sam odmah o ovim optužbama i dopisu, te mom odgovoru na isti upoznao svih sedamdesetak članova Naučno-nastavnog vijeća Prirodno-matematičkog fakulteta. S ponosom ali i s poniznošću ističem da me je većinom glasova Naučno-nastavno vijeće Prirodno-matematičkog fakulteta u zadnjih 10 dana izabralo i imenovalo za Dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, oba puta tajnim glasanjem. Zar itko može vjerovati da bi to bilo moguće da postoji i tračak sumnje u akademskoj zajednici jednog od najvećih fakulteta Univerziteta u Tuzli da bi ove tvrdnje mogle biti istinite?

Što se drugog dijela izjave Gosp. Gutića tiče, tojest navoda da sam „neko ko potiče rušenje države, neko ko potiče rušenje Kantona“, izgleda da za Gosp. Gutića „rušilačko“ ponašanje predstavlja moj višegodišnji građanski i sindikalni aktivizam, borba za prava obespravljenih i kriminalnom privatizacijom opljačkanih radnika TK i BiH, zatim aktivizam u cilju smirivanja sigurnosne situacije i artikulacije opravdanih zahtjeva demonstranata tokom događaja 2014. godine, što je stabiliziralo, a ne narušilo sigurnosnu situaciju u Kantonu i državi, zatim odbrana građanstva i radništva od samovolje vlastodržaca sa velikom grupom svojih istomišljenika, zatim nemilosrdna kritika svih korumpiranih, nesposobnih i bahatih pripadnika političkih kasti, bez obzira na stranačku ili ideološku pripadnost, zatim borba za egalizaciju prava svih građana FBiH u smislu raspodjele javnih prihoda (tzv Tuzlanska inicijativa) – kada je na početku svog premijerskog mandata Gosp. Gutić bio i više nego sretan da stoji rame uz rame sa ljudima, među kojima sam bio i ja, koje sada neargumentovano napada i u javnosti i pred kamerama, zatim kontinuitrano medijsko predstavljanje i odbrana interesa građana Tuzle i Tuzlanskog Kantona u lice bahate zloupotrebe naših prirodnih resursa, itd. Iskreno se nadam da će javnost ispravno ocijeniti da li navedeno doista predstavlja „rušilačko“ ponašanje, a sve moje reference i stavovi su javni i svima dostupni.
Činjenica da su me napadaju osobe koje pripadaju političkim opcijama svih „boja“ i navodnih ideologija za mene predstavlja svojevrsnu značku ponosa i potvrđuje moja stremljenja da ne budem tek jedan u masi akademske zajednice koju se iznova i često od mnogih optužuje „da šuti“. Neće proći!
Želim istaći da već mjesecima traje ova haranga na moju ličnost i kredibilitet, o čemu sam na zamolbu menadžmenta Univerziteta do danas šutio, a sve u interesu sprovođenja najvećih pozitivnih reformi u visokom obrazovanju našeg kantona zadnjih godina. Otkako sam preuzeo dužnost vršioca dužnosti Dekana Fakulteta, po meni je najveći uspjeh da je pokrivanje nastave na Prirodno-matematičkom fakultetu vjerovatno po prvi put zasnovano na principima pravednosti i akademske izvrsnosti, uz uključenje samo dva nastavnika spoljna saradnika. Zatim je vanrednim naporima također pokriveno izvođenje auditornih i laboratorijskih vježbi, a sve uz uključivanje apsolutno svih izabranih saradnika na Prirodno-matematičkom fakultetu. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli postao je prvi fakultet Univerziteta koji je voditelj zajedno sa Johann Wolfgang Goethe University iz Frankfurta jednog projekta finansiranog od strane DAAD-a (Deutscher Akademischer Austauschdienst). Uspjeli smo da dogovorimo potpisivanje naučne suradnje sa 4 međunarodne visokoškolske ustanove iz Srbije, Hrvatske, Italije i Slovenije. Otpočeli smo organizaciju odlaska studenata na Erasmus+ razmjenu u Sloveniju i Češku. Otvorili smo pregovore o radu na projektu GeoParka na području općine Konjic. U akademski posjet su nam došli dva profesora sa Univerzitetskog koledža u Londonu, trećeg najviše rangiranog evropskog univerziteta po Shangaiskoj ljestvici, te jedan profesor sa Paris-Sorbonne. Ostvarili smo kontakte sa grupom tuzlanskih IT firmi, koje planiraju da rade na razvoju zapošljavanja mladih ljudi, svršenih studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u narednom periodu. Iz ovih firmi su nam već u posjetu došla već dva stručnjaka, te su održali pozivna predavanja, a sve u cilju popularizacije fundamentalnih nauka i poticanja svjesnosti mladih ljudi da se isplati studirati fundamentalne nauke. I još mnogo toga, a sve u samo nekoliko mjeseci.

Za to vrijeme, Gosp. Gutiću je očito bilo važnije bavljenje lažnim i malicioznim informacijama, vjerovatno podastrtim od strane osoba koje teže povratku na stari način rada na Univerzitetu. Bavio se Gosp. Gutić i upućivanjem dopisa menadžmentu Univerziteta o njegovom navodnom nezadovoljstvu sadržajem i tobožnjoj nekonstruktivnosti mojih medijskih istupa za „odnos Vlade TK i JU Univerzitet u Tuzli“. Prema vlastiom priznanju, svo to vrijeme je Gosp. Gutić repetitivno iznosio svoje „mišljenje“ menadžmentu Univerziteta u Tuzli o mojoj navodnoj nepodobnosti za vršenje dužnosti funkcije Dekana jednog od najvećih fakulteta Univerziteta u Tuzli. A sve to dok ga „kadrovska imenovanja na Univerzitetu ne interesuju“.

Kao Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, doktorant jednog od najboljih britanskih i svjetskih univerziteta, te kao osoba sa visokom moralnim principima i načelima, želim istaknuti da smatram da svi ovi neistiniti navodi predstavljaju grubu zloupotrebu položaja premijera Tuzlanskog Kantona, a u svrhu kršenja mojih temeljnih ljudskih prava i sloboda, pogotovo jer ja nisam, niti sam ikad bio pripadnik ijedne političke partije ili stranke, te neargumentovanu defamaciju – u ovom slučaju Dekana jednog od najvećih fakulteta tuzlanskog Univerziteta – a sve naizgled u cilju ostvarivanja određenih politikantskih interesa i provođenja najniže vrste dnevne politike.

Ovim putem želim stoga upoznati i upozoriti javnost kako se premijerska pozicija, umjesto za stvaranje uslova za popravljanje životnog standarda mase obespravljenih i gladnih građana, prije (zlo)upotrebljava za defamaciju i neargumentovano etiketiranje malog preostalog dijela građana koji su svoje naučne i stručne kvalifikacije, civilizacijske uzuse ponašanja, te akademsko i profesionalno iskustvo sticali na prestižnim europskim univerzitetima i isto stavili na raspolaganje građanima i građankama Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

O ovim nepotkrijepljenim, lažnim, netačnim, nevjerovatnim i malicioznim atacima također imam namjeru izvjestiti i Instituciju ombudsmana za ljudska prava BiH, sve organe Stranke Demokratske Akcije, čiji je Gosp. Gutić član, institucije međunarodne zajednice u BiH, ali i nadležne institucije pravosuđa, MUP-a i SIPA-e, a sve kako bi zaštitio integritet svoje ličnosti i sigurnost sebe i svoje porodice.

S poštovanjem,
Dr Sc Vedad Pašić, vanredni profesor
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje