Nedjelja, 4. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Upozorenje: Pješački most kod “Šaćira” neuslovan za korištenje

Preuzmite sliku

Čitateljka portala Tuzlanski.ba Azra poslala nam je fotografije pješačkog mosta u blizini slastičarne “Rušidović” poznatije kao “Šaćir” na kojima se jasno vidi kako most neuslovan za korištenje.

“Most je doslovno devastiran, nedostaje nekoliko daski, a i ostale su već stare i truhle. Ovaj most svakodnevno koristi na stotine građana Tuzle uključujući brojne osnovce i srednjoškolce. Ovim putem želim da apelujem na nadležne da iznađu neko rješenje dok neko nije nastradao” – navodi se u poruci čitateljke Azre.

Na web stranici centar72.ba (Centar za zastupanje građanskih interesa) još u decembru 2019 godine postavljeno je pitanje u vezi ovog mosta.

 • Podsjetimo, Arhitekta Sead Hadžibeganović u oktobru 2020. godine poklonio je projekat mosta “Sloboda“ Gradu Tuzli koji je dašak savremene arhitekture, kakvu viđamo u evropskim zemljama, Americi i sl. To je svojevrsni viseći most koji se proteže iznad Jale i cijele južne magistrale, na potezu od slastičarne, poznate kao „Šaćir“, do ul. Muftije Kurta (Mejdan).

 • “Ovo jeste veliki zadatak i iziskivao je veliki trud svih nas u studiju, ali nama je velika čast prikazati ga u javnosti i učiniti nešto za svoj grad. Nama bi najveći poklon bio da ovaj most zaživi“, izjavio je tada Sead Hadžibeganović, arhitekta koji je poklonio projekat mosta Gradu Tuzli i dodao da ovakvo rješenje mosta može biti mamac i mnogobrojnim turistima koji dolaze u Tuzlu radi jezera i drugih znamenitosti“, rekao je tada Hadžibeganović.

  Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović izjavio je tada da će se raditi na realizaciji ovog projekta:

  “Most Sloboda će premostiti i Jalu i južnu magistralu. Ovaj most će biti opet nešto što ima samo Tuzla i nisam siguran da li će biti ljepši noću ili danju. Ovo mi je jedan od ljepših trenutaka u karijeri, jer svima nam treba više onih koji pokazuju brigu i empatiju, koji su posvećeni drugim ljudima i svojoj zajednici, ljudi koji su posvećeni svom gradu. Još jednom se zahvaljujem u ime građana Tuzle i veliko mi je zadovoljstvo i čast da sam ovaj poklon primio.”

  U iščekivanju početka gradnje najavljenog mosta, građani koji svakodnevno prelaze postojeći nadaju se da će isti u skorijem periodu biti saniran barem u tolikoj mjeri kako bi sigurnost korištenja mosta bila veća nego je to danas slučaj. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,