Ponedjeljak, 27. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Univerzitet u Tuzli promovirao 26 doktora nauka (VIDEO)

U okviru 42. godišnjice Univerziteta u Tuzli danas je promovirano 26 doktora nauka. Oni su svojim doktorskim tezama dali nemjerljiv naučni diprinost u razvoju i pozicioniranju ovog Univerziteta visoko na ljestvici kvalitete obrazovanja u ovom dijelu BiH.

Na svečanoj promociji doktora nauka Univerziteta u Tuzli u svijet akademske zajednice ušla je doktorantica ekonomskih nauka Arijana Salkić. Kaže kako je svjesna važnosti kontinuiranog usavršavanja. Po završetku magistarskog studija, doktorski studij bio je prirodan slijed napredovanja.

– Svaki doktor nauka bi trebao da teži da se njegov naučni rad i rezultati njegovih istraživanja usklade s praksom. Znači, da se trudi da oni budu što više primjenjivi u praksi i ne ostanu mrtvo slovo na papiru – izjavila je Salkić.

Doktoranti Tuzlanskog univerziteta pravi su ambasadori nauke.

– Svi oni će doprinijeti da naš Univerzitet bude još jači. Oni treba da obrazuju naše buduće kadrove i sigurna sam da ćemo steći kvalitetne nastavnike u njima – ističe Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Najveći broj doktoranata, njih šest iznjedrio je Medicinski fakultet. Trenutno treći siklus pohađa 150 mladih ljekara što je i svojstveno ovoj profesiji koja zahtijeva cjeloživotno učenje i usavršavanje.

– Mi se trudimo da pružimo našim studentima trećeg ciklusa kvalitetna predavanja, kvalitetnu nastavu i da oni odbrane svoje doktorske disertacije iz kojih će izaći kvalitetne publikacije u visoko rangiranim časopisima – navodi Selmira Brkić, dekan Medicinskog fakulteta.

Svojim obrazovanjem i stručnim usavršavanjem na trećem ciklusu studija i kroz svoje doktorske teze ovih 26 doktora nauka potvrdili su opravdanost postojanja Univerziteta u Tuzli kao naučno-istraživačke baze ove regije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,