Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli se obilježava “Dan bijelih traka”: Podrška onima koji se bore sa fašističkim režimima (FOTO)

Preuzmite sliku

U organizaciji Omladinskog pokreta “Revolt”, danas se u Tuzli obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine i stradanje građana Prijedora hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Tog dana je i zvanično počela kampanja sistematskog vršenja zločina, u kojoj su provedene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori. Konačan ishod bilo je protjerivanje više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Prijedor, te ubistvo 3.176 osoba iz tog kraja, među njima i 102 djeteta.

– Jako je bitno podsjećati se na ovaj datum, kao znak sjećanja i podrške onima koji se i dan danas bore sa fašističkim režimima. Veoma je bitno da znamo šta se dogodilo 31. maja 1992. godine u Prijedoru, kada je lokalni radio obznanio da svi oni koji se izjašnjavaju kao nesrbi moraju imati bijele trake na svojim rukama, a na kućama istaći bijele čaršafe i bijele zastave da se vide s vana, kako bi se mogla prepoznati njihova nacionalnost – izjavila je Anamarija Divković, aktivistica Omladinskog pokreta “Revolt” Tuzla.

Inače, kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljada ljudi nad kojima su vršene masovne egzekucije, silovanja i razni drugi oblici tortura, koji će u Haškom tribunalu biti presuđeni kao zločini protiv čovječnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,