Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Tuzli održana debata o odgovornosti online medija za uvredljive komentare posjetilaca (FOTO)

Debata “Sloboda izražavanja i kleveta: odgovornost online medija za uvredljive komentare posjetilaca portala” održana je u Tuzli na Filozofskom fakultetu. Učesnici debate, profesori, novinari, urednici i studenti novinarstva istakli su značaj samoregulacije online medija kao najbolji način zaštite od uvredljivih i huškačkih komentara posjetilaca portala.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, podsjetila je na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS-Estonija 16.6.2015. godine koja je potvrdila da su portali odgovorni za komentare posjetilaca bez obzira da li su anonimni ili ne.

 • debata-on-line-mediji-tuzla
 • Dodala je da bi ovakva odluka Velikog vijeća Evropskog suda za ljudska prava mogla imati utjecaja na slične sudske slučajeve u svijetu i u BiH. Takva praksa se primjenjuje i u BiH. Pojedini portali u BiH i regiji već su tuženi zbog klevetničkih komentara posjetilaca portala. Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, istakao je značaj samoregulacije kao jedinog ispravnog načina regulisanja interneta.

  “Online mediji su odgovorni za sve sadržaje na portalu. Urednici treba da vode računa i o komentarima. Ukoliko se bude izbjegavala samoregulacija onda će država zakonima riješiti taj problem i internet kakvog poznajemo vise neće biti”, kazao je Osmančević.

  Nermin Krdžalić, direktor portala Tuzlanski.ba, upozorio je na prijedlog zakona u Sloveniji koji predviđa kazne i do 5.000 eura za klevetu i govor mržnje na online medijima.

 • debata-on-line-mediji-tuzla1
 • “Nama komentari posjetilaca nisu neophodni da bi poslovali. Oglašivači ne uslovljavaju sa tim segmentom, koliko sa ukupnim brojem posjeta. Mogli bi ukinuti mogućnost komentarisanja i ne bi bilo kobnih posljedica za sam medij ali se dovodi u pitanje ono zbog čega on-line mediji bilježe konstantan napredak, a to je upravo dvosmjerna komunikacija sa posjetiteljima i osnovno ljudsko pravo, pravo na izražavanje i slobodu govora. Za sada moderiramo komentare i nastojimo da održavamo zdravu komunikaciju na portalu”, kazao je Krdžalić.

  Učesnici debate su istakli i odgovornost policije i pravosuđa koje bi trebalo da reaguje na huškačke komentare. Debatu je organizovalo Udruženje BH novinari u saradnji sa Klubom novinara Tuzla i Filozofskim fakultetom u Tuzli. Debate o istoj temi biće održane u Sarajevu, Mostaru i drugim bh. gradovima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje