Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli i stare osobe imaju svoje mjesto pod suncem

olimpijada-starih-tuzla
Preuzmite sliku

Tuzla- grad za sve generacije” je projekat Crvenog križa Tuzlanskog kantona u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Domom penzionera u Tuzli. Donatori su Fondacija za socijalno uključivanje u BiH i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i povratak TK.

olimpijada-starih-tuzlaCilj projekta je da se poveća socijalna uključenost starih osoba na području opštine Tuzla, a to rade kroz niz aktivnosti.

Imamo otvorena dva dnevna centra za stare osobe pri Centru za socijalni rad i u Domu penzionera u Tuzli. Osim toga imamo i druge aktivnosti, kao što su fitnes za stare osobe, muzičke radionice, hor Biserje, koji je otvoren u toku projekta, imali smo Olimpijadu za osobe treće životne dobi. Također sarađujemo sa obrazovnim institucijama, potpisali smo ugovore o sprovođenje praktičnih nastava za učenike iz osnovnih i srednjih škola u ovim ustanovama. Oni obavljaju praktičnu nastavu, koja im je priznata, pod stručnim rukovodstvom njihovih mentora, a korist imaju i stare osobe, koje dobijaju besplatno šišanje, masaže i druge usluge“, kazala je za eKapiju Merima Sarajlić, koordinator projekta “Tuzla- grad za sve generacije”

Pored toga Crveni križ Tuzlanskog kantona radi uspostavu modela partnerstva vladinog i nevladinog, privatnog i javnog sektora na povećanju brige o starim osobama.

Vrijednost projekta “Tuzla- grad za sve generacije” je 8.2000 KM, od toga 50 posto finansira Fondacija za socijalnu uključenost u BiH, a 50 posto Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i povratak TK.

Sljedeći korak u projektu je snimanje dokumentarnog filmo o radu dnevnih centara, koji će biti snimljen na osnovu izjava korisnika, o njihovom angažmanu i boravku u dnevnim centrima.

Projekat je otvoren do 15. januara.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: