Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Stanje parovoda nakon povlačenja vodostaja ‘Jale’ (FOTO)

Preuzmite sliku

Vodostaj rijeke ‘Jala’ tokom jučerašnjeg dana ubrzano je rastao zbog oblinih kišnih padavina. Jedna od najkritičnijih tačaka korita rijeke ‘Jala’ je dio u blizini RK ‘Tuzlanka’ odnosno kod Tehnološkog fakulteta u Tuzli gdje je tokom dana zabilježeno i izlijevanje rijeke.

Nabujala voda prijetila je da odnese pješački most i parovod u neposrednoj blizini. Poplavljena su bila i dvorišta okolnih kuća, na sreću po prestanku padavina došlo je i do opadanja vodostaja.

 • Zagađenje prirode u Bosni i Hercegovini i dalje je veliko, divlje deponije su posvuda, a otpad se baca ili odlaže bez bilo kakve odgovornosti ili savjesti. Zakona nema ili se ne provode, kazne ne stižu nikome, a rijeke ili druge vodene površine, gotovo bez izuzetka, zatrpane su smećem.

  Tokom jučerašnjeg dana, u vodenoj bujici čiji je vodostaj rastao moglo se vidjeti mnogo otpada, koji je nažalost posljedica nesavjesnosti samih nas ali i neuređenog cjelokupnog sistema.

 • Prilikom porasta vodostaja, obzirom na nižu postavku u odnosu na mostove, sonovod postane svojevrsna brana na kojoj se zaustavlja otpad i rastinje.

  Nakon povlačenja vode, prizori svjedoče o snazi bujice, koja je nosila apsolutno sve. Da li i kolika oštećenja je pretprio parovod znat će se u narednima danima. (Gabriel Iličić | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,