Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Služba civilne zaštite procijenila ukupnu štetu posljedica olujnog nevremena

Preuzmite sliku

U prostorijama Gradske uprave Tuzla, u petak, 17. novembra, održana je šesta redovna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, kojom je predsjedavao komandant Gradskog štaba civilne zaštite, Zijad Lugavić.

Na sjednici su razmatrane Informacija o organizovanosti, popuni i opremljenosti struktura civilne zaštite Grada Tuzle i Informacija o procjeni štete uzrokovane olujnim nevremenom, jakim vjetrom i kišnim padavinama na području grada Tuzle, u julu 2023.godine.

Procjena štete od olujnog nevremena na području grada Tuzle

U cilju informisanja svih članova Gradskog štaba civilne zaštite o posljedicama olujnog nevremena, jakog vjetra i kišnim padavinama na području grada Tuzle, koje je zahvatilo 24 mjesne zajednice u julu 2023. godine, na sjednici je razmatrana Informacija o procjeni štete uzrokovane ovim posljedicama.

Služba civilne zaštite zaprimila je ukupno 115 prijava štete, od kojih je 55 podneseno na prijavnim obrascima (PRŠ-1) u skladu s Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća. Ostale prijave zaprimljene su u Operativnom centru civilne zaštite. Komisija je detaljno razmotrila svaku prijavu i nakon pregleda svakog materijalnog dobra na kojem je nastala šteta, procijenila je ukupnu štetu u iznosu od 212.828,23 KM.

Najpogođenije mjesne zajednice, Kreka, Brčanska Malta i Stari Grad, suočile su se s ozbiljnim posljedicama olujnog nevremena. Šteta je procijenjena u ukupnom iznosu od 94.217,00 KM, što čini 53% u odnosu na ukupno procijenjene štete kod individualnih i etažnih vlasnika. Šteta je nastala djelovanjem olujnog nevremena kod 76 vlasnika individualnih stambenih objekata i 39 etažnih vlasnika.

Osim materijalnih dobara na kojima je nastala šteta, procjena uključuje i troškove angažovanja operativnih snaga na sprečavanju nastanka prirodne nesreće. To uključuje rezanje grana i stabala, uklanjanje palih grana i stabala sa objekata i javnih površina, te uklanjanje dijelova krovnih pokrivača i drugih intervencija.

Uzimajući u obzir sve češće ekstremne meteorološke pojave, istaknuta je potreba za prilagođavanjem i izgradnjom otpornosti zajednice na opasnosti koje dolaze s klimatskim promjenama. Ključne mjere na kojima treba raditi su opremanje i osposobljavanje operativnih snaga zaštite i spašavanja, jačanje svijesti zajednice o opasnostima od katastrofa te osiguravanje finansijskih sredstava kako za provođenje preventivnih mjera, tako i za sanaciju posljedica prirodnih i drugih nesreća.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje