Srijeda, 8. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Precrtan uvredljiv grafit na zgradi Katoličkog školskog centra

U okviru projekta ‘Budi inspiracija’, srednjoškolci iz Tuzlanskog kantona danas su poslali poruku suživota i tolerancije.

Precrtavanjem uvredljivog grafita na zgradi Katoličkog školskog centra u Tuzli poručuju da u ovoj zemlji nema mjesta govoru mržnje.

Umjesto uvredljivog grafita, na obrazovnoj ustanovi sada je poruka ‘Budi inspiracija’. Cilj projekta je gradnja bosanskohercegovačke budućnosti kao skladnog i jedinstvenog društva, utemeljenog na dijalogu, povjerenju i pomirenju.

 • ‘Došli smo da dokažemo da jednostavno više ne postoji ta mržnja između različitih naroda u našoj državi, da se svi slažemo i da postoje još mnoge aktivnosti u kojima sam i lično učestvovao, gdje smo dokazali da nacija i vjera ne predstavljaju nikakvu prepreku u druženju ljudi.’ – kazao je Ivan Mijačević, učenik iz Gradačca.

  Učenik iz Tuzle Davor Čović je u izjavi za BHRT kazala kako žele ukazati mladima da nijedan nepoželjni komentar, bilo kakvi uvredljivi ili neprilični nisu dobrodošli.

  ‘Govor mržnje je prisutan skoro na svakom koraku, ali edukacijom mladih da to nije prihvatljivo možemo iskorijeniti takav način komunikacije.’ – dodala je učenica iz Tuzle Iman Ibrahimović.

  Putem ovog projekta, USAID radi na izgradnji saradnje mladih u Bosni i Hercegovini i osnažuje mlade građane i političke lidere da preduzmu odlučne akcije protiv prijetnji pomirenju. U prekrivanju uvredljivog grafita u Tuzli učestvovalo je 40 srednjoškolaca.

  ‘Želimo da pošaljemo mladim jasnu poruku da u našoj sredini nema mjesta za govor mržnje niti za mržnju i da svi treba da budu ravnopravni i mislim da je ovo jedna lijepa priča jer su uključeni mladi iz srednjih škola i oni će da odrade cijeli dio posla.’ – kazao je Armin Bajrić, umjetnik iz Tuzle

  Projekat podstiče odnos između ljudi tako što osigurava grupne aktivnosti za mlade iz različitih sredina unutar BiH i susjednih zemalja. Pokrenut je u novembru 2018. godine i vrijedan je 1,5 milion dolara. (Pripremila Mirela Bektić | BHRT)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje