Petak, 24. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Podjela cvjetića u sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Udruženje „Gračaničko keranje“ u suradnji sa općinom Tuzla će ove godine obilježiti 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici simbolično podjelom Cvjetova – Sjećanje, u narodu poznatijih kao Cvijet Srebrenice.

Obilježavanje 11. jula u Tuzli, odnosno podjela Cvjetova će se vršiti 10. i 11.jula sa početkom od 11:00 sati na dvije lokacije i to na Trgu žrtava genocida u Srebrenici i kod kina „Centar“ .

Udruženje “Gračaničko keranje” Gračanica je nevladina organizacija koja je osnovana i registrovana 2006 godine. Primarni cilj Udruženja je afirmacija i zaštita tradicionalne rukotvorine keranje kao jedan od najstarijih zanata na području Gračanice i Bosne i Hercegovine.

Pored osnovnih aktivnosti Udruženje “Gračaničko keranje” Gračanica je u 2011 godine dizajniralo i promoviralo Cvijet “Sjećanje” za komemoraciju žrtava iz Srebrenice u svrhu ujedinjena Bosne I Hercegovine i svijeta u spomen na žrtve genocida i podizanje svijesti o ratnim zločinima koji su se dogodili na ovim dijelu BiH . Cvijet ima svoju poruku: Bijelo je za nevinost; Zeleno je za nadu; Jedanaest latica za 11 juli-jedanaest genocida nad Bošnjacima.Cvijet nosi sjećanje sa sobom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje