Srijeda, 5. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuzla: Mališani obilježavaju Dan osoba s Down sindromom (FOTO)

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzli, prigodnim programima, dočekuje se Dan osoba sa autizmom, koji se sutra obilježava, piše Tuzlanski.ba.

Na manifestaciju povodom Dana osoba s Down sindromom, u tuzlanski Zavod su došli i učenici osnovne škole iz Dubrava, odnosno prisustvovao je cijeli jedan razred, kako bi pružili maksimalnu podršku svom školskom drugu Mehi Hadžiću koji ima Down sindrom.

 • Mehina majka kaže da je veoma ponosna što njen sin pohađa redovnu školu

  „Veoma sam sretna što ima školske drugove koji ga podržavaju, a upis u redovnu školu nije bio lagan proces. Bila je malo poteška procedura, a sad je dobro hvala Bogu“, kaže Ajša Hadžić.

  U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u Tuzli organizuju se manifestacije kojima se Dan posvećen ovoj populaciji nastoji na što bolji način obilježiti. Ove godine, po prvi put, taj datum obilježava se dva dana. Prisutnima u Zavodu je predstavljen brošura i prikazan film.

  „Film je nastao otprilike kao i brošura, samo što smo htjeli da prikažemo i video zapisom da se vidi kakva atmosfera vlada u jednom inkluzivnom razredu i u jednoj specijaliziranoj ustanovi“, kaže Selma Hodžić, dipl.defektolog-oligofrenolog.

 • Iz Zavoda najavljuju i druge manifestacije za djecu sa smetnjama u razvoju.

  „Pozivam sve ljude da u četvrtak dođu u BKC Tuzla, kada će biti organizovano i Donatorsko veče sa poznatim stand up komičarimaiz regije“, napomenuo je Damir Muratović, direktor Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

  Za ovu donatorsku noć bh. reprezentativac Asmir Begović poslao je iz Londona potpisan dres koji će se naći na aukciji za sve prisutne goste. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,