Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Gradsko vijeće usvaja Statut Grada na narednoj sjednici

Preuzmite sliku

Parlamentarna većina u Gradskom vijeću Tuzla uputila je Komisiji za statutarna pitanja i propise zahtjev za hitno održavanje sjednice kako bi kao predlagač predložili prijedlog Statuta Grada Tuzla.

Očekujemo da se na narednoj petoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, koja se planira održati 27.05.2021. godine, a u skladu sa Programom rada Gradskog vijeća koji je predložila i usvojila parlamentarna većina, razmatra prijedlog Statuta Grada Tuzle.

Ovaj vrlo važan dokument za Grad Tuzlu i njene građane predviđa, da građani u mjesnim zajednicama na neposrednim izborima imaju pravo birati i biti birani za članove savjeta mjesnih zajednica.

Osim toga, Statutom Grada Tuzle, uvodi se mogućnost izbora više zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tuzla, što otvara mogućnost, da se u ličnostima predsjedavajućeg i više zamjenika predsjedavajućeg obezbijedi nacionalna struktura, koja će odražavati strukturu stanovništva u Gradu Tuzli. To će se nakon usvajanja Statuta Grada Tuzle, urediti Poslovnikom o radu Gradskog vijeća Tuzla.

Nakon što se Statut Grada Tuzle usvoji i stupi na pravnu snagu, pristupit će se izradi i donošenju posebne odluke, kojom će se urediti uslovi i način provođenja izbora za savjete mjesnih zajednica, usklađivanju statuta mjesnih zajendica sa Statutom Grada Tuzle, a već na narednoj sjednici Gradskog vijeća, pristupit će se donošenju izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla.

Očekujemo da od 27.05.2021. godine imamo usvojen novi Statut Grada Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje