Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Energetska efikasnost na našem jezeru

panonsko-april
Preuzmite sliku

“Energetska efikasnost na našem jezeru” bit će organizirana danas na Panonskom jezeru u Tuzli u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Ekonomija energetske efikasnosti (3E), a u sklopu “Godine energetske efikasnosti u Kantonu Tuzla”.

panonsko-april“Energetska efikasnost na našem jezeru” ima za cilj promoviranje i podizanje javne svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

Ovom prilikom će biti predstavljeni razni modeli solarnih kolektora, kao i drugi modeli vezani za energetsku efikasnost, gdje će posjetioci biti u mogućnosti da se uz pomoć izloženih praktičnih primjera upoznaju s obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnošću.

Kako je najavljeno iz USAID-a, uz veoma zanimljiv program, posjetiocima će biti podijeljeni promotivni materijali sa savjetima i uputama o energetskoj efikasnosti.

USAID-ov 3E projekt je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od javnog i privatnog sektora.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži – u vidu nižih računa za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, osigurala 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH, saopćeno je iz USAID-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: