Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Donirajte za dječije igralište “Grbavica” – za sadašnje i buduće generacije

Preuzmite sliku

Neformalna grupa roditelja iz Mjesne zajednice Brčanska Malta u Tuzli, pokrenula je nedavno akciju koja ima za cilj obnavljanje dječijeg igrališta poznatog kao “Grbavica”, koje se nalazi u ulici Miroslava Krleže.

Riječ je o igralištu koje koristi i posjećuje veliki broj djece, kako iz lokalne mjesne zajednice, tako i iz okolnih naselja. Osim toga, koriste ga skoro svakodnevno djeca koja pohađaju OŠ Brčanska Malta, te djeca iz Vrtića “Sunčica” koje pripada JU Naše dijete Tuzla.

Da bi kupili novi mobilijar kojim bi obogatili dječije igralište koji ispunjavaju sve sigurnosne uslove, potrebno im je oko 11.000 KM za samo pet sprava za igru, a u slučaju da prikupe veća finansijska sredstva naručili bi više sprava poput drvene kućice za igru, ljulja, klackalica i slično.

Selma Memišević, čije dijete svakodnevno sa drugim mališanima boravi na ovom igralištu, kaže;

“Kao mještanin Skojevske i majka sedmogodišnje djevojčice izuzetno sam sretna i ponosna što su građani i lokalne kompanije prepoznale značaj inicijative za uređenje dječijeg igrališta Grbavica i što su nam u vrlo kratkom vremenskom roku pružili finansijsku podršku. Iskreno se nadam da će ova priča motivisati i druge donatore, posebno biznise, te da ćemo zajedničkim snagama uspjeti skupiti preostala neophodna finansijska sredstva ili da ćemo čak premašiti cilj od 11.000KM što bi rezultiralo kupovinom dodatnog mobilijara kao što je drvena kućica, mreža za odbojku, ljulje, klackalice i slično.”

Roditelji su uz pomoć komšija, ljudi dobrog srca, kao i društveno odgovornih firmi, prikupili oko 9.000 KM, te je potrebno još samo 2.000 KM, da bi se kompletirao mobilijar.

Akcija prikupljanja sredstava traje do 12.06.2022. godine.

Mještanima je u akciji pružio podršku i predsjednik savjeta MZ Brčanska Malta, kao i nadležene komunalne službe.

 • Nedavno je JKP “Saobraćaj i komunikacije Tuzla” izvršilo zamjenu reflektora te postavljanje 3 nova stuba na igralištu za košarku i fudbal, te se očekuje još postavljanje dijela rasvjete gdje bi bio novi mobilijar koji koriste djeca mlađeg uzrasta kao i na stazama za boćanje.

  Također, mještani napominju da će Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslovne mjesnih zajednica Grada Tuzla, postavit će dva nova gola na fudbalsko igralište, te izvršiti sanaciju držača mreža na odbojkaškom terenu i popravku otećenja na spravama za igru djece.

  Prema riječima mještana, JKP Komunalac Tuzla, nedavno je izvršio zamjenu dotrajale 3 kante za smeće na igralištu, tako da sada na igralištu postoji 5 kanti za smeće manje zapremine. U narednim sedmicama će navedeno gradsko preduzeće uraditi čišćenje ograde od rastinja te će izvršiti rezanje polomljenih grana i uklanjanje divljih stabala.

  A očekuje se da će i u skorije vrijeme košarkaški tereni biti renovirani.

  Akciju uređenja igrališta Grbavica podržao je i predsjednik savjeta MZ Brčanska Malta, Fahrudina Sinanović.

  “Ne znam koliko je poznato vama ili široj javnosti, MZ Brčanska Mlata gravitira od 70 i neke godine, kada je odlukom izvršnog vijeća skupštine opštine tada donešena i zvanična odluka da Brčanska Mlata bude samostalna mjesna zajednica. Ova mjesna zajdnica je otprilike koliko grad broji oko 42 mjesne zajednice, treća po veličini po broju stanovnika. Kao što i sami vidite nalazimo se na kultnom mjestu MZ Brčanska Malta Grbavica, i povod i vašeg i našeg dolaska je ono najznačajnije da unaprijedimo, odnosno da dovedemo našu Grbavicu onako kako to treba i kako to dolikuje nama i našoj djeci koja žive ovdje u ovom području.”

  Na pitanje šta je još potrebno da se dodatno uradi i doradi kako bi djeca mogla sigurno uživati na Grbavici, Sinanović kaže;

  “Sa ovog mjesta upućujemo apel JKP Komunalac da nam isječe ovo grmlje, drveće oko žice, prema rijeci Solini, jer to nam je ključno i zamislite, djeca se tu igraju, a pojave se zmije, štakori, te kako ne bi došlo do povrijeđivanja, do pada da odrade svoj dio posla.”

  Sve navedeno, doprinjet će poboljšanju kvalitete života mještana svih uzrasta iz Mjesne zajednice Brčanska Malta, koji lijepo vrijeme najviše provode na igralištu “Grbavica” u druženju.

  Ukoliko želite donirati za djecu sa “Grbavice”, sve informacije možete pronaći na Facebook grupi neformalne grupe građana – Inicijativa za uređenje dječijeg igrališta “Grbavica” ili informisati se putem broja telefona 061/429-571.

  Za kraj, roditelji su iskazali veliku zahvalnost za više od 40 individualnih donatora kao i kompanijama: Plava Poliklinika – Plava Medical Group, M-Bike shop, NeonetX Computers Tuzla, Inproz doo, Cafe bar Sloboda, Panta Rei, UG Venus Amica Tuzla i Tehnopetrol d.o.o. Tuzla.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje