Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tribina u BKC-u: Ustrajnost na pravom putu kroz primjere Mladih muslimana

Preuzmite sliku

Udruženje Oaza iz Tuzle u saradnji sa BKC-om Tuzla, organizuje u srijedu, 30. oktobra 2019., u 19:00, tribinu pod naslovom “Ustrajnost na pravom putu kroz primjere Mladih muslimana”.

‘U dugogodišnjoj historiji naše domovine nailazimo na mnogobrojne primjere koji svjedoče svijetlu prošlost, protkanu ličnostima i događajima koji čine ponosnim svakog Bosanca i Hercegovca. U raznim periodima isticale su se razne ličnosti smjelo i nedvosmisleno braneći vrijednosti naše kulturne baštine, žrtvujući na tom putu sve ono što je u čovjekovoj mogućnosti da žrtvuje.

U prošlom vijeku, nailazimo na jednu skupinu mladih intelektualaca, dovoljno obrazovanih da prednjače u savremenom razvoju ljudske misli i djela, ali i dovoljno odgojenih da njeguju svoj identitet i kulturu, uprkos preprekama na tom putu. Zasigurno da je historija prepuna takvih primjera, ali zbog historijske i geografske bliskosti  Mladi muslimani mogu pošlužiti kao adekvatan uzor i neiscrpan izvor  inspiracije i savremenom čovjeku.

Spomen na  ličnosti treba čuvati kroz razne oblike kulturnih i vjerskih manifestacija, što svakako i javne tribine jesu. Udruženje Oaza nastoji kroz svoje aktivnosti istrgnuti iz zaborava sve one vrijednosti koje su oblikovale naše društvo kroz hisoriju, uvažavajući pluralizam koji je bogatio našu zbilju vijekovima. Gost predavač tribine je uvaženi profesor i humanitarac Haris Hećimović, čovjek koji i sa,svojim djelovanjem nas podsjeća da neke od tih historijskih  ličnosti.’ navodi se u pozivu ‘Oaze’.

Nakon tribine, posjetioce očekuju lijepe i vrijedne nagrade, a pripremljena je i zakuska u holu BKC-a.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,