Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Studenti historije Filozofskog fakulteta Tuzla realizovali stručnu posjetu memorijalnim centrima u Bratuncu i Potočarima (FOTO)

Studenti odsjeka za historiju, Filozofskog fakulteta Tuzla, organizovali su dvanaestu posjetu Memorijalnim centrima „Veljaci“ Bratunac i „Potočari“ Srebrenica kako bi odali počast žrtvama koji su ubijeni na ovom području u ratnom periodu 1992 – 1995. godine.

Kao i prethodnih godina posjeti su se pridružili i studenti sa drugih odsjeka (ovoga puta studenti odsjeka za razrednu nastavu i predškoliski odgoj), te učenici Gimnazije „Ismet Mujezinović“, učenici osnovnih škola „Tinja“, „Podorašje“ i OŠ „Mramor“ u ukupnom broju od 250 učenika.

U sklopu posjete organizovan je i prigodan program (historijski časovi o stradanju Bošnjaka u Bratuncu i Srebrenici) koji su pripremili studenti IV godine, odsjeka za Historiju. U programu pored studenata, obratila se i Maida Hamzić, učenica Gimnazije „Ismet Mujezinović“. Prisutnim su se obratile i majke stradalih Bratunčana i Srebreničana, te udruženje „Naše sjećanje“ i „Bošnjačko udruženje logoraša Bratunac“, koji su izrazili zahvalnost što već dvanaestu godinu odsjek za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli, posjećuje memorijalne centre.

Studenti i učenici uz predmetne nastavnike obišli su i novootvoreni muzej u memorijalnom centru „Potočari“ koji je posvećen žrtvama, te odgledali dokumentarni film koji govori o stradanju stanovnika Bratunca i Srebrenice u ratu 1992. – 1995. godine.

Nakon završetka programa u memorijalnim centrima program je nastavljen u Srebrenici, gdje su studenti i učenici posjetili kapelu Svete Marije a prisutne je dočekao fra Joso Oršolić koji je održao kratko predavanje o historijatu kapele Svete Marije.

U Kulturom centru Srebrenica sa početkom u 16 sati, održana je i promocija knjige autora prof. dr. Senaida Hadžića, „Bosna i Hercegovina u vrijeme pojave (veliko) nacionalnih ideja“. Promotori knjige bili su dr.sc. Midahat Spahić i mr.sc. Alen Salihović.

Sve navedeno studenti historije realizovali su u sklopu svojih redovnih aktivnosti iz predmeta Metodika nastave historije uz mentorstvo predmetnog nastavnika prof. dr. Senaida Hadžića i višeg asistenta mr.sc. Alena Salihovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje