Subota, 18. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Samoinicijativno očistili 1,5 km puta: Mještane Gornjih Divkovića snijeg nije iznenadio već obradovao (FOTO)

Na redakcijski e-mail tuzlanski.ba@gmail.com od mještana Gornjih Divkovića dobili smo fotografije akcije čišćenja snijega.

Sniježne padavine koje traju od sinoć već su prouzrokovale brojne probleme u našem gradu. Prije svega saobraćaj se odvija otežano dok oko 20 cm snježnog pokrivača otežava prohodnost pješaka po zaleđenim i klizavim trotoarima.

Skoro svu mehanizaciju JKP “Komunalac Tuzla” angažovao je na održavanju prohodnosti glavnih puteva.

Jak intenzitet padavina zadržavao je mehanizaciju na obezbjeđivanju prohodnosti saobraćajnica prvog prioriteta (prioriteti), a uz očekivano smanjenje intenziteta padavina tokom dana (nedjelja) pokušati će se obezbjediti prohodnosti i na ostalim prioritetima.

Sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo su na terenu. Pored saobraćajnica radi se i na mašinskom uklanjanju snijega sa trotoara i pješačkih zona (malim traktorima), a ručno se radi i na uklanjanju snijega sa stepeništa i mostova. Radne mašine su raspoređene po prioritetima, sjeverna magistrala, dio južne magistrale koji održava JKP Komunalac Tuzla, pristupni putevi bolnicama, a veliki traktori su raspoređeni po visinskim zonama u gradu.

Sa očekivanim smanjenjem intenziteta padavina, tokom dana i naredne noći, uz obezbjeđenu prohodnost na prvom prioritetu, radit će se intenzivnije na ukalnjanju snijega sa saobraćajnica II i III prioriteta.

Dežurna služba zimske službe je 24 sata na terenu, i u narednim danima će se intenzivno raditi do potpune prohodnosti saobraćajnica i pješačkih zona na području grada Tuzla – saopštili su iz JKP “Komunalac Tuzla”

I dok mnogi sjede u svojim toplim domovima lajkakujći mnogobrojne i već otrcane statuse na društvenim mrežama kako je zimsku službu iznenadio snijeg u januaru mještani Gornjih Divkovića su stvar uzeli u svoje ruke.

Njih nekoliko danas se samoincijativno organizovalo uzelo lopate u ruke i bez mehanizacije ne čekajući na radnike “Komunalca” Tuzla da ih se sjete očistiti su 1,5 kilometara puta od sniježnog nanosa.

Šta kazati osim svaka čast za mještane Gornjih Divkovića koji kažu da ih snijeg nije iznenadio već obradovao. A to im sigurno vjerujemo obzirom na brojna šljakišta u neposrednoj blizini njihovih kuća. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje