Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rušenje zgrade stare Općine Tuzla i izgradnja Gradske vijećnice

trg-slobode1
Preuzmite sliku

Iako je još uvijek neizvjesno, novi objekat na mjestu stare Općine bi mogao imati izgled poput zgrade Barok

trg-slobode1

Inspekcijskim nalazom je utvrđeno da objekat stare Općine u Tuzli nije za korištenje i da se mora srušiti. Tako da će se, prema riječima Kemala Kurevića, šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla, u narednom periodu i izvršiti rušenje objekta. Na tom mjestu je planirana izgradnja Gradske vjećnice u kojoj će se nalaziti i saloni za vjenčanja.

“A imala bi i neke druge namjere. Prostori koji bi bili sadržani u ovoj zgradi imali bi više funkcija, kao recimo kino dvorana, dvorana za pozorište, neki galerijski prostori”, ističe Kemal Kurević, šef Službe za komunalne poslove Općine Tuzla.

Obzirom da je to prostor vezan za sami Trg slobode, Općina Tuzla će za početak pripremiti projektni zadatak, kako bi se, ističe Kurević, dobilo jedno kvalitetno idejno rješenje koje bi i arhitektonski i funkcionalno zadovoljilo tu namjenu.

“Nakon usvajanja idejnog rješenja, slijede aktivnosti oko izrade glavnog projekta i obezbjeđenju sredstava za realizaciju ovog projekta. Mi ćemo prilikom svih aktivnosti koje budu slijedile konsultovati i struku geološku”, kaže Kurević.

A sve to u cilju dobijanja preciznijih podataka kada je u pitanju geomehanika, s obzirom na zaustavljanje eksploatacije soli u tom dijelu Tuzle. Mada, kaže Kurević, rezultati su sada dosta povoljni, ali mišljenje struke je neophodno. Iako je još uvijek neizvjesno, novi objekat na mjestu stare Općine bi mogao imati izgled poput zgrade Barok.

RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: