Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pripreme za NATO vježbu u Tuzli: BiH nije spremna na prirodne katastrofe (FOTO)

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju djelovanja u katastrofama (EADRCC) danas su u Tuzli održali konferenciju, tokom koje su dogovoreni završni planovi za održavanje NATO-ove terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofa u kojima su ugroženi ljudski životi i materijalna dobra, javlja Anadolu Agency.

U vježbi “Bosna i Hercegovina 2017”, koja će se u septembru ove godine održati na širem području Tuzle, a koja je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu zbog jačanja odnosa sa NATO-om, dolazak je potvrdilo preko 500 učesnika iz 30 zemalja, kao i 350 iz BiH.

Prilikom vježbe provjeravat će se spremnost djelovanja i saradnje u slučaju obilnih poplava, klizišta, odrona, zemljotresa, hemijskog akcidenta, rudarske nesreće, minskog incidenta, udesa automobila ili izvora zračenja.

 

Govoreći o tome da su države iz regije u posljednjih nekoliko godina platile visoku cijenu nepripremljenosti za odgovor na prirodne katastrofe, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH rekao je da je BiH kasno počela razvijati svoje kapacitete za odbranu od prirodnih nesreća i njihovih posljedica.

“Još nismo na nivou osposobljenosti i opremljenosti naših kapaciteta da se na jedan ozbiljniji način suprostavimo ovim prirodnim katastrofama koje nas mogu zadesiti. Između ostalog, i ovo je velika vježba koja će se održati u septembru na širem prostoru Tuzle, a koja bi trebala da pojača prije svega kapacitete i komplementarnost svih službi unutar Bosne i Hercegovine”, izjavio je Mektić, dodajući da je neophodno unaprijediti saradnju sa službama susjednih zemalja, koje jedne drugima u slučaju većih katastrofa, neminovno trebaju prve priskočiti u pomoć.

Prema njegovom mišljenju, poslije ove kompleksne vježbe, tokom koje će se vršiti obuke i vježbe sa iskusnijim, obučenijim i opremljenijim službama, BiH bi u budućnosti trebala samostalno i efikasno odgovoriti na prirodne katastrofe.

Lorenz Meyer Minnemann, šef NATO-ove sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama naveo je da će se vježbom ojačati vještine i sposobnosti individualnih učesnika i međunarodnih i lokalnih timova.

“Planiranje ide veoma dobro i već smo obišli sve lokacije. Ovo što danas radimo su fini detalji kako bismo bili sigurni da je sve spremno, a siguran sam da će se ova vježba odvijati u najboljem redu”, kazao je Minnemann.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,