Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Predsjednik Unije studenata UNTZ: Kafanske stvari su nam donijeli na Univerzitet, mi smo svoji kome smeta nek produži dalje (VIDEO)

Preuzmite sliku

Umjesto u Univerzitetskoj dvorani iz sigurnosnih razloga današnji sastanak sa predstavnicima studenata održan je u amfiteatrima i holovima fakulteta. 

Studenti su upoznati o svim zahtjevima, te daljim koracima ukoliko se isti ne ispune, a razlog promjene lokacije proizilazi iz toga što su različite skupine koje ne pripadaju studentskoj populaciji bile najavile svoj dolazak.

Neposredno prije održavanja press konferencije rektora Univerziteta u Tuzli Samira Nurića izjavu za medije dao je i Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata.

Na pitanje na čijoj su studenti strani koji su njihovi zahtjevi i koliko čitava novonastala situacija utiče na obrazovni proces, Hodžić je kazao:

“Sve ovo utiče negativno na obrazovni proces i na naše dipolme jer većina nas želi da ostane u Bosni i Hercegovini ali uvijek postoji i ta alternativa ta da se ode negdje izvan države. Međutim nakon ovakvih dešavanja i to se dovodi u pitanje jer ako padnemo par stotina mjesta na ljestvici na kojoj smo već dodatno pali velika je vjerovatnoća da naše diplome neće više vani biti priznate” – kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima studente je upravo strah tog lošeg kredibiliteta i manje vrijednih diploma ukoliko Univerzitet u Tuzli izgubi na rejtingu dok profesori masovno grade svoje političke karijere.

“Profesori nama govore o depolitizaciji, a oni se pridružuju političkim partijama. Mi nismo ničiji, branimo samo interese svih studenata. Sutudenti su ostali vjerni studentima osim jednog fakulteta gdje su studenti donijeli odluku da štite interese profesora. Ne štitimo nikoga, rektor treba da bude sposoban i mudar čovjek, taktički čovjek, diplomata koji treba da vodi ovaj Univerzitet i ove studente ka boljem sutra. Ne želimo da blatimo Univerziet ali oni nam pričaju o politici, a mi svi znamo koji je profesor pripada kojoj političkoj opciji, to više nije tajna.” – kazao je predsjednik Unije studenata Univerziteta u Tuzli.

Kada su u pitanju zahtjevi studenata Hodžić je kazao da su oni već upućeni na adresu rektora Univerziteta u Tuzli Samira Nurića i premijera Vlade TK Bege Gutića.

“Od institucija Univerziteta u Tuzli tražimo odgovornost, časnost, poštenje i moral. Na sjednici Senata Univerziteta u Tuzli jasno smo tražili od prorektor za studentska pitanja da podnese ostavku. Mi ga ne tjeramo već očekujemo od njega da podnese moralnu ostavku. Tuča koja se dogodila je kafanska stvar, doveli su nam to na Univerzitet. Sve ide najviše na štetu studenata koji su opravdano u strahu. Niko ovdje nažalost ne radi ono što treba da radi i onda pitaju studente čiji ste? Mismo svoji kome to smeta nek produži dalje” istakao je Nedžad Hodžić, predsjednik Unije studenata. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje