Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počast tuzlanskoj mladosti: Atletičari i rekreatvici po peti put trčali maraton na relaciji “Srebrenik – Tuzla” (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom 24. godine, stravičnog masakra na Kapiji, kada je granata ispaljena sa Ozrena 25. maja 1995. godine, usmrtila 71 osobu, a ranila više od 200, danas su atletičari i rekreatvici iz Zagreba, Osijeka, Vinkovaca, Srebrenice i Tuzle, po peti put trčali maraton na relaciji “Srebrenik – Tuzla” kako bi odali počast tuzlanskoj mladosti.

“Članovi ARK “Tuzla”, polaznici škole trčanja ARK “Tuzla”, članovi AK “Sloboda-Tehnograd” ali i rekreativci i članovi brojnih klubova pretrčali su dioniocu od 36 kilometara.

Organizacijom i učešćem u Memorijalnom maratonu “Kapija 2019”, koji je već postao tradicionalno godišnje okupljanje mladih i starijih zaljubljenika u trčanje, svi zajedno smo, još jednom, skrenuli pozornost javnosti na ovaj stravičan događaj koji se desio u Europi XX. stoljeća te želimo podići svijest o važnosti sjećanja i suočavanja s prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek pate.

Svi bez obzira na ime i prezime, pamtimo majsku noć 1995. godine kao vječnu opomenu, ali želimo napomenuti da je maraton “Kapija 2019”- Srebrenik -Tuzla, prije svega posvećen podizanju svijesti mladih ljudi o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitima.

Hvala svim trkačima koji su još jednom pokazali da sport pobjeđuje sve predrasude. Maraton “Kapija-2019” na relaciji SREBRENIK TUZLA organizovan je pod pokroviteljstvom Grada Tuzle i Vijeća bošnjačke manjine Grada Zagreba, kao i tehničku podršku MUP-a TK” – navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,