Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otvorena izložba o Prvoj tuzlanskoj brigadi Armije R BiH

Preuzmite sliku

Muzej Istočne Bosne u Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli danas je priredio izložbu dokumentarnih fotografija Prve tuzlanske brigade Armije RBiH u povodu 30. godišnjice njenog osnivanja.

Centralna manifestacija obilježavanja 30. rođendana Prve tuzlanske brigade dogodit će se 16. maja na stadionu u naselju Paša Bunar kada će biti postrojeni borci.

Komandanti brigade Ekrem Šehović i Jusuf Šećerbegović ponosni su na činjenicu da niko od stariješina ili boraca nije optužen ili osuđen za ratni zločin. Brigada je kasnije preimenovana u 250. brigadu Armije RBiH i proglašena slavnom.

Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević istakao je da je imao sastanak s komandantima brigade te da se datum formiranja Prve tuzlanske brigade tretira kao datum od značaja za Tuzlanski kanton.

– Nadam se da ćemo u nekom drugom periodu obilježavati datum formiranja svih tuzlanskih brigade Armije RBiH – rekao je ministar Blagojević.

Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačelnik Tuzle, prisjetio se majskih dana 1992. godine i smatra kako u Muzeju Istočne Bosne mora biti stalna postavka o Armiji RBiH i tuzlanskim brigadama ne zbog sudionika tog vremena nego zbog mladih naraštaja.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović formiranje tuzlanskih brigada i odbranu od agresije je okarakterisao veličenstvenim podvizima, te da se Armija RBiH prva nakon Drugog svjetskog rata suprostavila novom fašizmu na tlu Evrope.

– Nakon prvog napada na Tuzlu 15. maja 1992. godine koji su odbile jedinice MUP-a nevjerovatnom brzinom formirana je Prva, Druga, Treća tuzlanska brigade. Da li možemo sada u miru takvo nešto organizovati? Nastale su brigade Armije RBiH, prve oružane sile, koje su se suprostavile novom fašizmu u Evropi. Armija RBiH je prva antifašistička sila koja se suprostavila novom fašizmu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – kazao je Imamović.

Pored izložbe dokumentarne fotografije upriličena je i projekcija dokumentarnog filma o Prvoj tuzlanskoj brigadi Armije RBiH, koja je osnovana 16. maja 1992. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje