Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak saradnje Grada Tuzle i Udruženja Amica Educa: U fokusu ekonomsko osnaživanje žena

Preuzmite sliku

Na poziv predstavnica Udruženja Amica Educa, vršioc dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, sa saradnicima posjetio je danas Udruženje Amica Educa.

Predstavnice Udruženja upoznale su Lugavića sa aktivnostima i rezultatima rada, prije svega u oblasti psihosocijalne zaštite djece, mladih i odraslih, kao i na socioekonomskom osnaživanju marginaliziranih socijalnih grupa.

Vršilac dužnosti gradonačelnika upoznao je predstavnice Amica Educe sa projektima koje realizuje Grad Tuzla, a koji se tiču ekonomskog osnaživanja socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba, te aktivne politike zapošljavanja.

  • Posebno je istakao podatak da su u 2022. godini iz budžeta Grada Tuzle, u okviru programa „Siguran start“, obezbjeđena sredstva za podršku novoosnovanim firmama u iznosu od 220,000 KM, te da 30% korisnika sredstava dolazi iz reda mladih, dok je među 179 firmi koje su podržane, 74 vlasnica žena. Također, i kod korisnika sredstava Aktivnih mjera zapošljavanja, 40% je korisnica, tj. žena, na šta su predstavnice Amica Educe izrazile zadovoljstvo.

    Na sastanku je dogovorena zajednička saradnja na ovom polju. Grad Tuzla kontinuirano sufinansira i projekat Amica Educe Porodično/psihološko savjetovalište koji je usmjeren na osnaživanje korisnika/ca s ciljem razvijanja unutarnjih snaga svakog pojedinca neophodnih za prevladavanje kriznih životnih situacija.

    Porodično/psihološko savjetovalište nudi i brojne aktivnosti koje imaju za cilj da preveniraju nepoželjna stanja pojedinaca, te poboljšaju psihičko i fizičko zdravlje, reduciraju i eliminiraju stres, poboljšaju kvalitetu slobodnog vremena i kvalitetu življenja općenito.

    Amica Educa je osnovana 1996. godine od strane grupe stručnjakinja u oblasti psihosocijalnog rada kao strana nevladina organizacija “Amica Schweiz”, a 1999.godine je registrovana kao lokalna organizacija sa sjedištem u Tuzli.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje