Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla simuliran pad aviona: Uspješno sprovedena spasilačko – vatrogasna vježba

Preuzmite sliku

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT), shodno zakonskoj regulativi, organizovana je spasilačko – vatrogasna vježba koja se organizuje svake dvije godine, javlja Anadolu Agency (AA).

 

U vježbi je učestvovalo stotinjak osoba iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, Crvenog krsta/križa TK-a, MUP-a TK-a, Ministarstva odbrane BiH, vatrogasnih jedinica iz Tuzle, Kalesije, Živinica, službenici Doma zdravlja iz Tuzle, Živinice i Kalesija, aerodromsko osoblje, granična policija…

“MAT je u obavezi da organizuje spasilačko-vatrogasnu vježbu, odnosno provjeru provođenja plana za vanredne situacije u smislu uvježbanosti svih sudionika, kako internih tako i eksternih. S obzirom da ovdje rade pored aerodromskih službi i vatrogasno-spasilačke jedinice, kontrole letenja, granične policije i ostalih u vježbu su uključeni i pripadnici Civilne zaštite TK, Dom zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije, Vatrogasne jedinice iz Tuzle, Živinica i Kalesije, pripadnici MUP-a TK. Vrlo je bitno da se sve mjere i radnje propisane planom za vanredne situacije uvježbavaju i da se vidi njihova provodivost u stvarnim situacijama“, ističe Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Ovogodišnja vježba “Bird strike 2022“ sastojala se iz dva dijela. Prvi, simulacija pada aviona, odnosno evakuacija putnika i ukazivanje pomoći povrijeđenima i drugi gašenje požara na aerodromu.

“Cilj je smanjivanje mogućih rizika po ljudske živote i materijalna dobra i da se smanji šteta, odnosno da se “život“ na aerodromu neomateno odvija. Nezgode su izvjesne i zato moramo biti utrenirani. Smatram da možemo biti zadovoljni onim što smo mogli vidjeti tokom ove vježbe“, kaže Halilčević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje