Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lugavić i Perić: Naša Tuzla je i danas svijetli primjer antifašizma, zajedničkog života i međusobnog poštovanja

Preuzmite sliku

Čestitka gradonačelnika i predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle u povodu Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle.

Poštovane Tuzlanke i Tuzlaci,

Drugog oktobra ponosno slavimo 80 godina od Dana oslobođenja Tuzle, ali i zajedništvo i druge trajne vrijednosti koje krase naš grad. Drugog oktobra 1943. godine, Tuzla je bila najveći oslobođeni grad u cijeloj porobljenoj Evropi. To nije bila samo pobjeda nad okupatorima, već i pobjeda duha solidarnosti i borbenosti koji su nas oblikovali kao slobodarski grad. Taj duh nije nestao tokom godina, naprotiv, on je opstao i nosio nas kroz mnoge izazove, uključujući i teške trenutke devedesetih godina.

Naša Tuzla je i danas svijetli primjer antifašizma, zajedničkog života i međusobnog poštovanja. Naša tradicija antifašizma i borbe protiv nacionalizma i svih oblika diskriminacije predstavljaju temelje našeg ponosa i identiteta.

Danas, antifašizam i antinacionalizam ostaju naš najviši izraz patriotizma. Ponosno slavimo Dan oslobođenja Tuzle, sjećajući se svega što smo postigli kao zajednica. Neka nam 2. oktobar bude podsjetnik da zajedno možemo prevladati izazove i graditi bolju budućnost za sve nas.

Sretan vam Dan oslobođenja, poštovane Tuzlanke i Tuzlaci! – navodi se u čestitci dr.sc. Zijada Lugavića, gradonačelnika Tuzle i Nataše Perić, predsjedavajuće Gradskog vijeća Tuzle.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje