Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija o liderstvu u biznisu u Tuzli: Administracija mora shvatiti da je uslužni servis realnom sektoru

Preuzmite sliku

Administracija i lokalna zajednica trebaju imati više razumijevanja i kao prioritetne rješavati zahtjeve iz realnog sektora, poručio je tokom današnje Konferencije o liderstvu u biznisu, održanoj u Tuzli, Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva u Vladi Tuzlanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

“Saradnja resornih ministarstava, privrednika i lokalne samouprave vrlo je važna, jer su, između ostalog, lokalne samouprave najveći nosioci parafiskalnih nameta. Privrednici od administracije i od ministarstava ne traže novac, nego nam se obraćaju kako bi se njihovi zahtjevi na vrijeme obrađivali. Rijetko se žale na iznose parafiskalnih nameta, a samo npr. za isticanje table sa reklamom plaćaju 30.000 KM”, izjavio je Hodžić.

Konferencija se tematski fokusira na uspješne priče u poslovnom sektoru u BiH, istovremeno razmatrajući na koji način socio-ekonomsko okruženje utječe na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj, a današnjoj konferenciji prisustvovao je i ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH.

On je kao dobar primjer iz prakse naveo poboljšanje u smislu izdavanja građevinskih dozvola i jednošaltersko poslovanje za preduzeća u bh. entitetu Republika Srpska, te je dodao da se radi na tome da se isto počne primijenjivati i u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Iako privreda u BiH bilježi godišnji rast od oko četiri procenta, to je još uvijek nedovoljno i građani se pitaju kako oni mogu osjetiti taj rast. No, važno je istaknuti da stvari dolaze korak po korak, a Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka spremni su pomoći vlastima. Mnogo je energije i vremena uloženo u lokalne izbore i sada je vrijeme vraćanja reformama”, poručio je Wigemark.

Jedan od pozitivnih primjera poslovanja u Tuzli i Tuzlanskom kantonu je firma “Intral BH”, koja se bavi proizvodnjom obuće i prema riječima direktora Alije Šehovića, proteklih je godina putem neformalnog obrazovanja odškolovala 300 osoba, te dovela investitore i danas zapošljava 830 radnika.

“Uslovi poslovanja mogli bi se poboljšati ako bi se umanjile administrativne prepreke i kompleksan sistem, odnosno administracija mora shvatiti da je uslužni servis realnom sektoru. Također, neophodno je uskladiti reformu školstva i prilagoditi je tržištu rada”, smatra Šehović, dodajući da bi se mogao primijenjivati dual-sistem u edukaciji koji su predložili Nijemci, a koji podrazumjeva podjednak omjer prakse i teorije.

Nakon Tuzle, konferencije o liderstvu u biznisu, koju organizira Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, pod sloganom “Teško je ali idemo, korak po korak”, održat će se i u Mostaru, Bijeljini, Bihaću, Banjoj Luci i Sarajevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje