Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komemoracija osnivaču muzičkih škola u Tuzli: Posljednji aplauz za maestra Čestimira Dušeka (FOTO)

Preuzmite sliku

Tuzlaci su se danas oprostili od svog sugrađanina, pedagoga i dirigenta, profesora Čestimira Dušeka, zvanog Mirko, koji je u petak preminuo u 86. godini. Posljednji aplauz ovaj maestro dobio je tokom današnje komemoracije, održane u sali Narodnog pozorišta Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

Profesor Dušek bit će sahranjen na porodičnom groblju, na otoku Hvaru, a njegovi učenici i prijatelji tokom komemoracije kazali su da je ostavio neizbrisiv trag u vremenu i prostoru na kojem je djelovao. Sve što je radio, naglasili su, radio je ljudski, plemenito i čestito.

Kao dijete čeških doseljenika, rođen je u Tuzli 1930. godine, a kroz muziku za svoj je grad i državu učinio sve što je mogao. Od sedme godine svirao je violinu, a kasnije i klavir. U njegovoj bogatoj biografiji navedeno je da je bio prvi Tuzlak i građanin Bosne i Hercegovine koji se 1952. godine upisao na Muzičku akademiju u Beogradu, a, osim toga, zaslužan je za osnivanje Osnovne i Srednje muzičke škole u svom rodnom gradu, kao i jazz orkestra “The Big Band”.

Dirigirao je tuzlanskim Simfonijskim orkestrom, sarajevskim RTV, kao i Orkestrom državnog konzervatorija u Pragu. Univerzitet u Tuzli dodijelio mu je počasni doktorat, a Dušek je naročito bio ponosan na priznanje “Gratias Agit 2009”, koje mu je dodijelila Republika Češka za promociju pozitivnih vrijednosti ove države.

“Osim što je podsticao razvoj ozbiljne muzike, unaprijedio je i naše pozorište. Učio nas je da budemo bolji ljudi i da se umjetnički razvijamo, a u tome je davao sebe cijelog, uvijek”, naveo je Damir Altumbabić, dekan Akademije dramskih umjetnosti Tuzla.

Senad Kazić, dekan Muzičke akademije iz Sarajeva, rekao je da je profesor Dušek bio omiljen, da se prvi obraćao studentima, te da se nikad nije ljutio.

“Vidio se u njegovom pogledu ponos kada bi neko od studenata napravio neki iskorak. Zadnji put vidjeli smo se prošle godine, kada je promovirao svoju knjigu, a za njega mogu reći da je bio čovjek koji je nesebično dijelio znanje, povjerenje i sigurnost”, istaknuo je Kazić.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je da će lik i djela profesora Dušeka budućim generacijama ostati kao svijetli uzor života i rada.

“Malo je poznato da je upravo Dušek velikom tuzlanskom kiparu Fradnji Lederu bio model za kip Bacača diska. Bio je sportski tip, ali uvijek elegantan”, podsjetio je Imamović.

Posljednji put profesor Dušek predstavio se publici u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, prije tri mjeseca.

“Iako fizički nije sa nama, on će u našim sjećanjima živjeti i dalje”, poručila je kroz suze Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole u Tuzli. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje