Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

JU Gimnazija “Meša Selimović” uvodi novi smjer, Informacione tehnologije

Preuzmite sliku

JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla se od početka školske 2016./2017. godine intezivno priprema za uvođenje smjera IT (Informacione tehnologije).

Gimnazija je izradila prijedloge Nastavnog plana i programa i Elaborat o društveno ekonomskoj opravdanosti  uvođenja  smjera IT (Informacionih tehnologija) te iste dostavila Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i Pedagoškom zavodu Tuzla, na daljnju proceduru.

JU Gimnazija “Meša Selimović” u Tuzli je  prepoznala potrebu za školovanjem kadra iz oblasti informacionih  tehnologija na nivou srednjeg obrazovanja, sa  ciljem modernizacije obrazovnog sistema i u skladu sa  potrebama tržišta rada pa se pored postojećih smjerova opšte, matematičko-informatičke, jezičke i sportske gimnazije odlučila i na uvođenje smjera IT.

  • Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja učenici sa završenim IT smjerom imat će osnov i mogućnost da samostalno nastave razvijati kompetencije iz oblasti IT-a, kao i da nastave studije na nekom od fakulteta koji tretiraju  IT oblast,  te  biti konkurentni na tržišu rada  u raznim oblastima kao što su web programiranje, grafički dizajn, SEO administrator, Google AdWords administrator, copywriter, Facebook Ads menadžer, web administrator, administrator društvenih mreža, blogger, IT menadžer, internet novinar, online PR saradnik i sl.

    Za realizaciju Nastavnog  plana i programa IT smjera, JU Gimnazija “Meša Selimović” u Tuzli, u skladu sa odgovarajućim odgojno-obrazovnim normativima i standardima, ispunjava materijalne, pedagoške, sigurnosne, higijenske i druge kriterije, a IT smjer  budućim srednjoškolcima nudi bolju perspektivu za kvalitetnije  srednjoškolsko obrazovanje, lakše savladavanje  nastavnih sadržaja prilikom studiranja, mogućnost lakšeg pronalaska posla i osiguranje bolje  egzistencije u Bosni i Hercegovini  a samim tim i smanjenje tendencije odlaska mladih i obrazovanih kadrova iz Bosne  i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,