Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

JU BKC TK: U 2023. realizovano više od 200 događaja

Preuzmite sliku

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona potvrdio je i u 2023. godini epitet najaktivnije ustanove kulture u Tuzlanskom kantonu. U godini kad je obilježena 26. godišnjica od osnivanja JU BKC TK realizovano je 214 programa i događaja od kojih značajan dio u vlastitoj produkciji. 

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije te ustanove kulture, na velikoj sceni BKC-a organizovana su 62 događaja. Od toga je 21 pozorišna predstava (među kojima brojne regionalne hit komedije) te 41 manifestacija među kojima i brojni festivali i tradicionalne godišnje dodjele nagrada najboljim učenicima, sportistima. Održano je i 18 koncerata.

U okviru kongresne djelatnosti realizovano je više od 100 raznovrsnih događaja. U 2023. godini upriličene su i 22 promocije knjiga, 16 izložbi i šest filmskih produkcija.

– Iz vlastite produkcije BKC-a vrijedi istaći organizaciju 12. Međunarodnog bijenanog festivala minijature, koji je okupio učesnike iz cijelog svijeta, 4. Dane evropskog naslijeđa TK, 4. Dane audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, 3. Dane sjećanja na genocid u Srebrenici, Dane BKC-a kojim je obilježena 26. godišnjica od osnivanja ustanove, organizaciju prvog solističkog koncerta talentovanog dječaka Ajdina Osmanovića i druge događaje – navodi se.

JU Bosanski kulturni centar TK bio je, kao suorganizator, partner u organizaciji Festivala sevdalinke, Međunarodnog takmičenja harmonikaša, koncerta ‘Veče sevdaha uz saz’, izvedbi predstave ‘Hanka‘, Evropske noći teatra, više godišnjih koncerata kulturnih umjetničkih društava i plesnih klubova i nekolicine drugih događaja.

JU BKC TK ponosan je i na značajan doprinos u organizaciji i kreiranju programa kojima su obilježeni značajni datumi kao što su Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, te godišnjice osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 2. Korpusa Armije RBiH.

JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona kreirao je u 2023. godini novu platoformu za saradnju, a pristupilo je više od 50 organizacija, ustanova, obrazovnih i drugih institucija, društva, saveza, ansambala i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv za saradnju JU BKC TK.

Cilj te platforme je umrežavanje više organizacija i pojedinaca koji će na novim principima saradnje, bez dodatnih materijalih ulaganja, zajednički realizirati projekte. Time će sve strane imati priliku podići nivo vlastite produkcije, ali i dodatno obogati kulturno-umjetničku scenu u Tuzlanskom kantonu.

– U ovoj godini okončani su višegodišnji sporovi i u funkciju su stavljeni prostori restorana, te prostor u kojem je odnedavno smješteno Odjeljenje za edukaciju JU BKC TK. Zadovoljstvo nam je i što je Bosanski kulturni centar postao dom za Srednju savremeno-umjetničku školu, Muzičko obrazovni centar ‘Lege Artis’ i nekoliko udruženja i kreativnih stvaralaca – navode iz BKC-a TK.

Ta kulturna ustanova programsku godinu tradicionalno završava Svečanim novogodišnji koncertom, koji realizuje s Mješovitim horom Lege Artis Tuzla. Koncert će biti održan u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, u četvrtak, 28. decembra 2022. u 19 sati. Ulaz je slobodan.

– Za 2024. godinu JU BKC TK planira, osim tradicionalnih manifestacija, podići i nivo vlastite produkcije i koprodukcije. Prvi takav projekt već je započeti rad na pozorišnoj predstavi ‘Ljubav Omera i Merime‘, koji zajednički realizuju Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom ‘Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem ‘Mladi Tuzle’, a premijera je planirana za mart 2024. godine – saopćeno je iz JU BKC TK.

Kako naglašavaju, u narednoj kalendarskoj godini bit će obilježeno i 70 godina od otvaranja Radničkog doma ‘Moša Pijade‘.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,