Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Imamović primio najprestižniju svjetsku ekološku nagradu: “Zahvaljujem građanima Tuzle”

Preuzmite sliku

“Energy Globe” – svjetska nagrada za održivost – danas najpoznatija ekološka nagrada u svijetu, organizovana je od strane nezavisne fondacije Energy Globe Foundation iz Austrije, te je sa više od 180 zemalja učesnica, nagrada danas je najprestižnija ekološka nagrada. 

Gradonačelnik Tuzle u ime građana Tuzle primio je danas najprestižniju ekološku nagradu na svijetu “Energy Globe” (Energetski Globus), ovim povodom Imamović je naveo:

“Zahvaljujem građanima Tuzle koji su mi na više direktnih izbora davali povjerenje, na taj način omogućili da okupim tim saradnika i sa njima ostvarim rezultate koji su doveli do toga da Grad Tuzla dobije ovu nagradu.

  • Gradska uprava Tuzle je, sa gradskim preduzećem Centralno grijanje, u zadnjih 25 godina povećala površinu stambenih i poslovnih prostora koji se zagrijavaju na daljinsko grijanje, sa oko 100.000 na oko 2 miliona kvadratnih metara! Preko 60% stambenih jedinica u Tuzli je priključeno na vrelovodnu mrežu.

    Grad Tuzla je prvi grad u BiH koji je počeo davati poticaje građanima za dekarbonizaciju. Vlasnicima individualnih stambenih objekata, u procentu od 50% od ukupne investicije, sufinansiraju se: ugradnja toplotnih pumpi, utopljavanje objekata u kojima je planirana ugradnja toplotne pumpe, zamjena peći na ugalj pećima na pelet, nabavka i ugradnja kompaktnih toplotnih stanica za daljinsko grijanje i utopljavanje stambenih kolektivnih objekata. Na taj način je više od 1.000 individualnih stambenih objekata prešlo sa zagrijavanja na fosilna goriva, na ekološki prihvatliv način zagrijavanja. Nastavićemo sa ovakvim poticajima.

  • U okviru Povelje gradonačelnika za klimu i energiju (Covenant of Mayors for Climate and Energy), Grad Tuzla se obavezao smanjiti emisije CO₂ za najmanje 20% do 2020.godine. Mi smo taj cilj premašili. Krajem 2020. godine emisija CO₂ smanjena je za 33,44 %. To je najvećim dijelom postignuto širenjem toplovodne mreže, spomenutim poticajima, višestrukim povećanjem pješačkih i parkovskih površina, masovnim ozelenjavanjem, zelenim valom, kružnim tokovima, te drugim mjerama čiji je cilj smanjenje aerozagađenja u Tuzli.

    Uradili smo mnogo ali je ostalo još mnogo toga da se uradi. Ova nagrada je za nas poticaj da nastavimo obarati rekorde.

    Zahvaljujem nezavisnoj fondaciji Energy Globe iz Austrije što je prepoznala i nagradila naš trud. Zahvaljujem Ambasadi Republike Austrije čija predstavnica mi je uručila Energetski Globus. Kao dobitniku ove, najpoznatije ekološke nagrade na svijetu, Gradu Tuzli će biti dostupnija međunarodna sredstva za realizaciju projekata zaštite okoliša.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje