Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Jasmin Imamović: ‘Ljetopis o kralju Tvrtku je roman koji nam daje za pravo da nekome ko kaže neodrživa BiH, odbrusimo argumentirano i moćno’ (FOTO)

Preuzmite sliku

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Tuzla sinoć je održana promocija romana-hronike ”Ljetopis o kralju Tvrtku” autora Jasmina Imamovića. Promotori knjige su bili Hadžem Hajdarević i Denis Bećirović dok je Kristina Ljevak bila moderator promocije.

Roman hronika “Ljetopis o kralju Tvrtku” spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine.

“Bio je izazov napisati roman-hroniku o kralju Tvrtku. Roman-hronika zahtjeva istraživanje, a u mom slučaju kada je u pitanju istraživanje srednjeg vijeka to je više od 20. godina. Obilna je literatura korištena za nastanak ‘Ljetopisa o kralju Tvrtku’ a sve je sažeto u jedan mozaik i moja želja kao i svakoga pisca je da se to čita u jednom dahu. Inače biografija prvog bosanskog kralja Tvrtka prvog Kotromanića je toliko napeta da to je jedan triler što je predstavljalo meni kao autoru dodatni izazov da se jedna takva biografija opiše. Ono što mi je bilo čudno i iznenađujuće da je ovo prvi roman o prvom bosanskom kralju i najvećem vladaru slavenskog juga. Dakle Tvrtku prvom Kotromaniću je pošlo za rukom što nije pošlo ni srpskom caru Dušanu, ni hrvatskim kraljvima Zvonimiru i Tomislavu, a to je da ujedini i Hrvatsku i Srbiju pod okriljem srednjovjekovne Bosne. Zlatno doba Bosansko i političko i ekonomsko bilo je upravo u Tvrtkovo doba. Trvrtkova vladavina velikom prostorom bila je sa sjedištem u Bosni i ono što je veoma važno da se radi o simbolu naših zajedničkih korijena” kazao je autor knjige Jasmin Imamović i dodao:

“Ja sam za svaki mogući komentar na roman o kralju Tvrtku. Ja čitam o ovome 20. godina i na svakim komentar imam spreman odgovor. Vidjeti ćete kada je naša prošlost u pitanju mi nemamo razloga da se stidimo, a imamo mnogo razloga da se ponosimo. Ljetopis o kralju Tvrtku donosi razloge zbog kojih mi treba da se ponosimo. Nekome ko kaže kako je neodrživa Bosna i Hercegovina možemo argumentirano da odbrusimo ne ljutito, nego moćno”  – naglasio je Imamović i najavio promociju romana-hronike ”Ljetopis o kralju Tvrtku” u Srebreniku, Visokom, Bobovcu, kao i drugim gradovima BiH ali i regije.

Imamović je kazao da se nakon premijerne promocije održane u Sarajevu već pokazao određeni interes producenata za mogućim otkupom prava na roman o kralju Tvrtku po kojem bi se snimio i film.

Hadžem Hajdarević bh. književnik i promotor romana-hronike ”Ljetopis o kralju Tvrtku” smatra kako je autor Jasmin Imamović otkrio svojom novom knjigom javnosti još uvijek nedovoljno poznat dio bosanske povijesti.

“U pitanju je jedan važan roman koji predstavlja veliki doprinos za bh. književnost. Radi se o jednom pažljivom i umjetnički dopadljivom promatranju toga šta se događalo tokom 14. stoljeća. U svakom slučaju ovo je roman za uživanje i čitanje. Ovo je prvi put da se jedan autor odvaži na ovakav poduhvat, a to je u ovom slučaju Jasmin Imamović koji konretno, činjenično, a u isto vrijeme književno-estetski i relevantno pokazuje nešto iz bosanske povijesti i to je jedan veoma važan, odvažan i vrlo uspješan podvig” – kazao je Hadžem Hajdarević.

Prema riječima dr. Denisa Bećirovića, roman-hronika ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ je važno književno ostvaranje za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovaj roman predstavlja na određeni način doprinos za historijografiju Bosne i Hercegovine. Autor je tematizirao jednog od najvećih južnoslavenskih vladara kralja Tvrtka prvog Kotromanića ali je na određen način pružio i jedan vrlo vjerodostojan prikaz prilika u srednjovjekovnoj bosanskoj državi. To je mogao uraditi samo neko ko je veoma ozbiljno proučio i arhivsku građu i zbog te činjenice svaki iskaz u ovom romanu ima svoju posebnu vrijednost i želim Jasminu Imamoviću zaista da čestitam na jednom inspirativnom ostvarenju koje će bez sumnje budućim naraštajima i generacijama biti od velike koristi da upoznaju i da uđu u taj svijet srednjovjekovne bosanske države na koji zaista možemo biti ponosni” – kazao je Denis Bećirović i još dodao:

“Želim još istaknuti da ovo nije samo roman o prošlosti, jer Imamović na određen način govori i o budućnosti. Dakle ovo je na neki način i poruka kakva je to BiH budućnosti. Roman ima jednu opću poruku, a to je da podijeljeni i razjedinjeni uvijek smo predmet velikih manipulacija. Ujedinjeni i okupljeni oko pravih vrijednosti imamo velike šanse. To je poruka ne samo o prošlosti BiH nego i svojèvrstan putokaz za budućnost” – naglasio je Bećirović.

U svojoj recenziji o ovom djelu, književnik Filip David navodi da pisac objektivno sagledava period stvaranja i uzdizanja Bosne, uspješno prožimajući fikciju i historijska dokumenta.

”Roman stiže u pravo vrijeme da bolje upoznamo prošlost kako bismo bolje razumjeli sadašnjost, današnju Bosnu, njene korijene i savremene dileme. Istovremeno Ljetopis o kralju Tvrtku je značajan doprinos bosanskoj književnosti, a Jasmin Imamović u toj književnosti ovim svojim djelom potvrđuje posebno mjesto”, navodi David.

”Ljetopis o Kralju Tvrtku” je šesti roman Jasmina Imamovića. Do sada je objavio romane ”Ubijanje smrti”, ”Besmrtni jeleni”, ”Obožavatelj trena”, ”Molim te zapiši” i ”Slana zemlja”, a osim romana objavljivao je i eseje, kratke priče, radiodrame… Knjige su mu prevedene na više jezika. Imamović je i kao pravnik objavio tri knjige i dvadesetak radova u naučnim i stručnim časopisima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje