Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ibrahim Aljić na ulicama Tuzle plijeni pažnju prolaznika za volanom popularnog Fiće

Preuzmite sliku

Ibrahim Aljić na ulicama Tuzle plijeni pažnju prolaznika za volanom “Zastave 750” odnosno popularnog Fiće koji je proizveden 1982. godine.

Ibrahim Aljić je magistar medicinske radiologije i zaposlen je na Klinici za radiologiju i nuklearnu medicinu UKC-a Tuzla. Međutim, veliki je kako kaže zaljubljenik u stare automobile.

 • U njegovom vlasništvu već nekoliko godina je svima dobro poznati Fićo kojeg je Ibrahim kupio i dovezao iz okoline Loznice u Srbiji. Nakon toga je krenuo sa procesom vrlo temeljite i detaljne restauracije ovog automobila što je trajalo oko tri godine.

 • “Ljubav prema Fići imam još od djetinstva. Nakon što sam postao otac sinula mi je ideja da nabavim Fiću, sredim ga, vozam i održavam do 18-tog rođendana sina kada ću ga njemu pokloniti da ima uspomenu kako to svi volimo da kažemo na neka lijepa, stara dobra vremna kada je sve imalo smisla i kada su ljudi znali da uživaju u malim stvarima. Fići sam se baš posvetio do najsitnijeg detalja što možete i vidjeti. Auto vozim kad god je lijepo vrijeme, završavam svakodnevne obaveze koje imam. U koferu imam nekoliko osnovnih rezervnih dijelova koji idu po obavezno uz Fiću” – kaže za Ibrahim Aljić za Tuzlanski.ba.

 • Iako danas na gradskim ulicama nerijetko viđamo automobile čija je vrijednsot po nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka naš sagovornik kaže da ipak Fićo plijeni veću pažnju prolaznika.

 • “Fiću primijete i oni najmlađi vjerovatno iz nekih crtanih filmova ili domaćih serija. Međutim, oni nešto stariji koji se sjećaju života u bivšoj Jugoslaviji imaju posebnu emociju prema ovom automobilu jer su mnogi upravo na Fići polagali vozački ispit. Također i tadašnja Milicija je imala Fiće u svom voznom parku. Priđu mnogi i da se slikaju, uglavnom samo lijepa i pozitivna iskustva imam. Po mom nekom skromnom mišljenju današnji skupocjeni i moderni automobili izgubili su tu neku vrstu emocije kakva je ranije postojala” – priča nam Aljić.

 • Kaže da mu je sa Fićom najdalja relacija bila put do Sarajeva, a u narednom periodu planira da bude redovan učesnik i skupova oldtimera širom regiona.

  Aljić kaže da rezervnih dijelova za Fiću još uvijek ima iako su im cijene naglo skočile.

  “Teško je nabaviti orginalni dio za Fiću. Sva sreća pa još uvijek ima onih koji u svojim garažama negdje drže poneki dio. Uglavnom se snađem da sve bude tip-top” dodaje ovaj zaljubljenik u stare automobile.

 • Ibrahim je i veliki navijač Slobode pa tako njegovog Fiću kaže krase i naljepnice Slobode da se zna odakle dolazi.

  Unutrašnjost vozila krase i novčanice dinara kako bi sve podsjećalo na dobra stara vremea 80-tih godina.

 • Za kraj razgovora nam je otkrio da je bilo ponuda i da proda svog Fiću ali je odbio svaku od njih uprkos tome što su neke bile izdašne. Sigurni smo da će uz ovoliko ljubavi našeg sugrađanina prema Fići, ovaj automobil dočekati ne samo 18-ti rođendan Ibrahimovog sina već i njegovu svadbu. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje