Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

GSS Tuzla bez vozila: Prvi na terenu, posljednji kod nadležnih

Preuzmite sliku

Gradska služba spašavanja Tuzla započela je kampanju nabavke nužno potrebnog vozila za prevoz spasilaca i opreme. 

Objavili su ovo danas na svom Facebook profilu, a objava je otvorila brojna pitanja. Kako je moguće da oni koji su prvi na terenu kada je potrebno pružiti pomoć, budu posljednji kod nadležnih koji im trebaju obezbijediti potrebnu opremu za rad?

Inače, GSS Tuzla trenutno posjeduje izuzetno obučen kadar i kvalitetnu spasilačku opremu, ali ne posjeduje prikladno prijevozno sredstvo. Trenutna situacija zahtijeva korištenje privatnih vozila za prijevoz spasilaca, opreme i unesrećenih, što nije efikasno i troši mnogo više resursa. Za prijevoz tima od osam spasilaca i potrebne opreme potrebno je korištenje i do tri manja privatna vozila, u odnosu na jedno namjensko kombi vozilo.

”Ova situacija negativno utječe na sposobnost GSS Tuzla da brzo i efikasno reaguje u slučaju nesretnih događaja, što može dovesti do povećanja rizika po ljudske živote i imovinu.”, objavljeno je na stranici Fondacije tuzlanske zajednice koja im pomaže u prikupljanju sredstava.

Nabavkom vozila riješio bi se problem efikasnosti rada stanice, omogućila brža intervencija i pružanje pomoći unesrećenima te bi se smanjio loš utjecaj na životu sredinu.

Dok spasioci mole sve ljude dobre volje da im pomognu, nemoguće je ne zapitati se, kako im do sada niko od nadležnih nije obezbjedio normalne uslove za rad?

Podsjećamo da su članovi GSS- a Tuzla prošle godine išli pružiti pomoć kolegama u Turskoj nakon razornih zemljotresa, a osim toga njihova pomoć je neizmjerna u svim drugim teškoćama koje zadese Tuzlu i Tuzlanski kanton.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,