Utorak, 30. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Građevinski bum u Tuzli: Tržište nekretnina u porastu, uzlazni trend stanogradnje (FOTO)

Preuzmite sliku

U jednoj od nedavnih analiza istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode, apsolutno ništa, nije uticalo na pad cijena stanova.

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini je u posljednjih nekoliko godina u blagom porastu. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodata je i prije završetka gradnje. Također, raste i potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno koja su bliže centru.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić uočava promjene kada je u pitanju rast stanogradnje i ekspanzija građevinskog sektora u BiH a kao glavni razlog navodi izlazak iz recesije. Ipak, navodi da tržište nije dinamično i da je pitanje do kada će ekspanzija trajati:

“Potrebno je navesti da iako svjedočimo godišnjem rastu stanogradnje u BiH, svejedno stopa navedenog rasta se smanjuje od 2015. godine. Također, prvi kvartal ove godine ostaje nejasan, te ćemo tek na kraju godine imati potpuni uvid u datu situaciju. Porast stanogradnje je rezultat izlaska iz recesije prije nekoliko godina, odnosno blagog optimizma na domaćem tržištu. Građevinski sektor je u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem stambenih jedinica. Pritom, još uvijek postoje atraktivne lokacije, naročito u Tuzli.”

Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine” navodi da na cijenu kvadratnog metra stana utiče niz faktora, a naselje Stupine i dalje važi za najtraženiju lokaciju u gradu:

“Veliki procenat kupaca se odlučuje za stanove u novogradnji ali se skoro u istoj mjeri traže i polovni stanovi  na lokacijama koje su bliže centru grada, bez obzira na stanje u kojem se stan nalazi. Pravila nema. Na cijenu kvadratnog metra stana prvenstveno utiče lokacija i potražnja na tržištu, a onda spratnost, stanje u kojem se stan nalazi, raspored prostorija ali i drugi faktori. Najtraženija lokacija u Tuzli su Stupine, koje su ujedno i najskuplja lokacija sa cijenom kvadrata stana od 1.700 KM/m² do 2.300 KM/m²  pa i više. Zatim slijede naselja Centar, Bulevar, Slatina, Brčanska Malta i druge.  Ove lokacije su blizu centra grada, imaju funkcionalne stanove sa dobrom dispozicijom prostorija i  sve potrebne sadržaje za život u samom naselju. Stanovi na ovim lokacijama su uglavnom starije gradnje, a kupci se odlučuju na adaptaciju stana po svojim mogućnostima i željama”, za Tuzlanski.ba ističe Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Posljednih nekoliko godina primjetan je  rast cijena stanova u novogradnji na što prvenstveno utiče potražnja ali i sve veći nedostatak građevinskih radnika, koji odlaze u inostranstvo u potrazi za boljom zaradom, porast cijena građevinskog materijala, goriva i drugih elemenata. Sa porastom cijene novogradnje primjetan je i blagi porast cijena stanova u starijoj gradnji.

“Najveći procenat kupaca se odlučuje za kupovinu manjih jednoiposobnih i dvosobnih stanova površine od 35 m² do 55  m², a zbog povećane potražnje takvih nekretnina oni su ujedno i najskuplji po kvadratnom metru. Takođe se traže i trosobni stanovi do 80 m². Bitan elemenat u potražnji stanova je i činjenica da su banke snizile kamatne stope za hipotekarne i stambene kredite što olakšava kupovinu nekretnine većem broju kupaca. Takođe treba naglasiti da je od ove godine na snazi i novi Zakon o porezu na promet nekretnina kojim su date olakšice mladim ljudima, tako da su državljani BiH do 35 godina starosti, koji imaju prebivalište na području Tuzlanskog Kantona, a koji nemaju nerkretnine u svom vlasništvu te prvi put kupuju stan ili kuću kojom rješavaju stambeno pitanje oslobođeni plaćanja poreza”, zaključuje Nihad Mujezinović iz Agencije „Tk Nekretnine”.

Novi koncept urbanog življenja u Tuzli, u vidu kompleksa koji pripada modernom vremenu privodi se kraju na lokaciji naselja Zlokovac, kompanija Deling Invest je investitror a kako navode iz ove kompanije cilj je bio  da u Tuzlu donesu drugačiju, modernu arhitekturu odnosno vizualizaciju objekta te da jedinstvenim vanjskim uređenjem postave nove standarde. I u ovom objektu su sve stambene jedinice prodate već tokom same gradnje. Kako su za Tuzlanski.ba potvrdili iz Deling Investa uskoro će započeti i realizacija novih građevinskih projekata u Tuzli po jedinstvenom i prepoznatljivom načinu i modernom stilu gradnje.

Trg Slobode u Tuzli je glavni Gradski trg, ujedno je i manifestacioni trg i raskrsnica pješačkih tokova u Staroj Gradskoj jezgri, u sklopu najvećeg trga u BiH izgrađen je i Stambeno-poslovni objekat “SQUARE”:

 • – Gradnja objekta je počela u oktobru 2018. godine, uz povoljne vremenske prilike gradnja je tekla planiranim tempom, svi stanovi su već ranije prodati a radi se o ukupno 37 stambenih jedinica. Nakon završetka ovog projekta slijede novi na području grada Tuzla, o  čemu će uskoro biti više informacija, za Tuzlanski.ba istakao je Nino Džambić, direktor “INPROZ Group”.

   

 • Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe da sa sigurnošću ne može reći do kada će ovakva ekspanzija trajati ali pretpostavlja će u velikim gradovima na duži rok rasti cijena nekretnina u prvim zonama:

  “Tržište nekretnina u BiH nije dinamično, međutim, mogu se prepoznati neki opšti indikatori koji utječu na formiranje cijena nekretnina – veća potražnja (i posljedično cijena stanova) u gradovima odnosno mjestima koji bilježe priliv stanovništva (najviše izraženo na području Kantona Sarajevo); stabilan, ali svejedno konzervativan bankarski sektor i rast kredita; minimalni, ali kontinuirani rast GDP-a odnosno ekonomije BiH; oporavak i rast građevinskog sektora, kao i dobivanje određenih poslova u inostranstvu; povećanje investicija od strane (nove) BiH dijaspore. Bitno je dodati da nemogućnost ili otežano investiranje u neke druge vrijednosti (tržište dionica, hartije od vrijednosti, kriptovalute, rizični kapital itd.), jača povjerenje BiH građana u kupovinu nekretnina koje se nerijetko vide kao alatom za dugoročno čuvanje vrijednosti (investicije). Naravno, ovo nosi niz rizika i nedostataka, što se može opširnije obrazložiti”, navodi Čavalić, te dodaje:

 • “Sve u svemu, zbog nerazvijenosti tržišta nekretnina, nemoguće je govoriti o nekakvom balonu. Vidjet ćemo dokle će ova ekspanzija trajati. Prateći iskustva regiona i sličnih zemalja, vjerovatno je da će na dugi rok rast cijene nekretnina u prvim zonama određenih gradova (Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar itd.), dok će u ruralnim mjestima doći do drastičnog pada cijena istih (kao posljedica migracija ka gradovima, ali i vani).”

  Podsjećamo, na zemljištu “Livnice” u Tuzli najavljena je gradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa ‘Crystalico’ koji će predstavljati jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH. U sklopu stambeno-poslovnog centra će biti restorani, saloni, dječija igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizirao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli koja bi napravila ‘pozitivan zemjotres’. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje