Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FOTO: Sjećate li se tuzlanskog ADVOKATA i čopora pasa!?

advokat-tuzla
Preuzmite sliku

Sjećate li se čovjeka kojeg smo godinama zvali \”advokat\”? Čovjeka koji je sa čoporom pasa i u veoma neurednom izdanju svakodnevno hodao tuzlanskim ulicama?

\"advokat-tuzla\"(KLIK na fotografiju za prikaz u većem formatu)

Zbog čega vas ovo pitamo?

Naime, kada je u pitanju sudbina najpoznatijeg tuzlanskog \”advokata\” poznata je gradska priča da su mu obje noge bile amputirane, da se pravilnim terapijama njegovo psihičko stanje izuzetno stabilizovalo ali da na žalost njegovo tijelo nije izdržalo najvažniju borbu, borbu za životom.

Međutim, da li je ovo sve istina?

Prije svega, radi se o Dževdetu Huseljiću, čovjeku koji je bio oženjen, imao završenu višu pravnu, odnosno dvije godine pravnog fakulteta, zbog kojih je i dobio nadimak po kojem smo ga poznavali. U devastiranoj kući (sa fotografije) u ulici Hendek, Dževdet je nekada imao pravni biro te pružao usluge pravne pomoći.

Unutrašnji nemiri i narušeno psihičko stanje koji su jednim dijelom bili posljedica i razvoda, počeli su se ogledati u tome da je Dževdet ispred kuće svakodnevno počeo sjediti sa mlinom u rukama i u ženskoj haljini.

Nakon toga, stanje se iz godine u godinu sve više pogoršavalo, a njegova odbojnost prema svakome ko bi mu želio pomoći je rezultirala svime onime po čemu ga većina nas i pamti, a to su: zapuštenost, psi i kuća puna smeća. Živio je u kući sa psima, sa njima je hodao, jeo i spavao.

Dževdetov način života najbolje su na svojoj koži osjetile njegove komšije koje godinama nisu mogli spavati od laveža i zavijanja pasa. Već dvije godine kuća je prazna a kako su nam rekli: \”Dvorište iza kuće je do prije neki dan ličilo na malu Amazoniju\”

\"advokat-kuca\"

Danas, niko pouzdano ne zna Dževdetovu sudbinu, pokušajmo je saznati zajedno?

Istina je da su prije dvije godine pripadnici vatrogasne jedinice zajedno sa hitnom i policijom sa maskama ušli u kuću i Dževdeta smrznutog iznijeli nakon čega su mu uslijed smrznuća amputirane obje noge. Istina je i da se njegovo mentalno stanje uslijed pravilnih terapija veoma stabilizovalo, ali šta se desilo nakon toga…

Dževdet je prebačen u \”Prihvatni centar Duje\” i od tada se počelo pričati da više nije među živima, kontaktirali smo i najbliže komšije, koji kažu: \”Jedni govore da je živ, drugi opet da nije ali ni mi sa sigurnošću do danas to ne znamo\”.

Iako nije imao djece, Dževdet u Tuzli ima brojnu rodbinu, kuća u kojoj je živio predmet je suvlasništva i svakodnevno propada. Da li se sudbina ove kuće ne rješava upravo zbog toga što je \”Džeki\” još uvijek živ i pored nekoliko upućenih poziva i traganja nismo uspjeli saznati.

U galeriji fotografija pogledajte kako izgleda prostor iza kuće, koji je do prije neki dan bio izuzetno zapušten:

{igallery id=\”3643\” cid=\”29\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”10\”}

(U svakom slučaju, željeli smo se prisjetiti najpoznatijeg tuzlanskog \”advokata\” koji je bez obzira na sve godinama bio neminovan dio naše svakodnevnice, a nekoliko poziva i neizostavan nedostatak ljubaznosti nisu bili dovoljni da saznamo da li je Dzevdet živ. Iskreno se nadamo i očekujemo da ćemo putem ovog članka i komentara uspjeti saznati njegovu sudbinu za koju priželjkujemo da je pozitivna).

Tuzlanski.ba / Fotografija Dževdeta – By: Lida

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: