Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok moderni svijet sve više ulaže u željeznicu korov odnosi tuzlansku prugu

Preuzmite sliku

Redovna godišnja promjena reda vožnje na željeznicama u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 11.12.2022. godine.

S tim u vezi NGG “Prijatelji željeznice” Tuzla, po ko zna koji put apeluju na Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, Željeznice Republike Srpske i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona da omoguće ponovno uspostavljanje putničkog željezničkog saobraćaja na Tuzlanskom kantonu.

“Podsjećamo da od 14.12.2019. godine na Tuzlanskom kantonu nemamo putničkih vozova. Naime, tada je ukinut voz Željeznica RS-a Doboj-Tuzla-Doboj, koji je bar simbolično održavao putnički željeznički saobraćaj na TK. Željeznice Federacije BiH, čija je dužnost samostalno i u saradnji sa nadležnim osigurati odvijanje putničkog željezničkog saobraćaja zadnju godinu u Tuzli ne održavaju ni željezničku infrastrukturu, posebno ne na relaciji Kreka-Tuzla, te samonikla vegetacija odnosi prugu u zaborav.

Dok region, Evropa i sav moderni svijet sve više ulaže u željeznicu, ekološki prihvatljiviji, sigurniji, brži i udobniji saobraćaj, Bosna i Hercegovina svoje pruge predaje korovu. Najmnogoljudniji kanton i dalje donosi velike prihode kroz teretni željeznički saobraćaj, ali ostaje slijepo crijevo kada je u pitanju ulaganje u željezničku infrastrukturu i putnički saobraćaj.” navodi se u saopštenju.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje