Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Da li Romi na Trgu Slobode postaju ozbiljan problem!? (FOTO/VIDEO)

romi-zaglavlje
Preuzmite sliku

Za samo mjesec dana stiglo nam je nekoliko poruka koje se odnose na pripadnike Romske populacije a gotovo sve su vezane za istu lokaciju: Trg Slobode.

\"romi-zaglavlje\"Prije gotovo mjesec dana dobili smo jednu opširnu poruku o Romima na Trgu Slobode. Naime, naš sugrađanin je opisao njegov odmor uz fontanu gdje su za vrijeme njegovog prisustva Romi dominirali svojim ganjanjem i proganjanjem.

„Igrali su nogometa, šutali su loptu od zid na kojem su ispisani stihovi o Bosni. Roditelji koji tu prodaju neke Kineske stvari galamili su i psovali kao da je cijeli Trg njihova svojina i dvorište. U odmoru od šutanja lopte, prilazili su ljudima i prosili, ja sam ih brzo otjerao od sebe a kada je to isto pokušala djevojka u mojoj blizini, napucali su je loptom a njenoj drugarici dizali su haljinicu. U tom momentu prošao je i policajac, ali ništa nije reagovao. Drago mi je da prodaju igračke i da žele preživljavati vlastitim radom ali mislim da Trg nije pravo mjesto za to. U svakom slučaju moj predah na Trgu uz fontanu najmanje je bio odmor\” pisalo je u jednom od mailova koje smo dobili.

Drugi problem odnosi se na trubače koji cijeli dan vrebaju i bez kojih se niti jedna ceremonija vjenčanja ne može održati. Veoma često navalentni i bezobrazni sviraju na uho mladencima ne osvrčući se na brojna upozorenja da nisu pozvani niti poželjni.

\"romi-noc\"

Kada nakon sklopljenog braka mladenci krenu izaći van, umjesto pogleda na Trg Slobode, fontanu i svatove dočeka ih desetina malih roma koji se gurkaju, galame i psuju očekujući da će ugrabiti dinar (marku) više od onoga do sebe. Problem predstavljaju i fotografima kojima je nemoguće „uhvatiti\” taj istorijski trenutak kada mladenci po prvi put u svojim životima izlaze pod vedro nebo kao supružnici.

 {igallery id=\”6746\” cid=\”45\” pid=\”1\” type=\”classic\” children=\”1\” showmenu=\”1\” tags=\”\” limit=\”10\”}

Romi su oduvijek bili „aktivni\” gdje god su vjenčanja, svadbe i svatovi, ali da li to mora biti tako ukoliko mi to ne želimo?

Obzirom da se sklapanje braka plaća onda bi se trebala omogućiti nesmetana ceremonija ovog najvažnijeg čina u životu dvoje mladih i zaljubljenih, zar ne!?

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: